poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Zupa karpacka z jajkami

Tak jak zapowiedziałam w poście o  gulaszu po węgiersku dzisiaj zupa karpacka z jajkami. Nie Nigela, Ramsay czy eksperymenty kulinarne z Amaro ale inspiracja z książki "Zupy świata" autorstwa Henryka i Danuty Dębskich wydanej w latach 80-tych, którą podwędziłam mojej mamie. Dokonałam nieznacznych modyfikacji (więcej ogórka kiszonego i śmietany, ziele angielskie i liść laurowy a cebulka  została u mnie uduszona do miękkości) i efekt był niezwykły. Nie jestem w stanie porównać tego smaku do żadnej zupy, którą jadałam. Momentami przypomina kwaskową szczawiową z jajkiem ale słodycz i aromat papryki oraz śmietana dodają jej delikatnej aksamitności.  Wyszła na prawdę pysznie, polecam!



































Zupa karpacka z jajkami

  • 2 litry wody
  • 1 podudzie kurczaka
  • 1 marchew
  • ½ pietruszki
  • 1 mały por
  • Ok 30 g selera
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 kostka rosołowa (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 20 g masła
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 papryki czerwone
  • 3 ziemniaki
  • 2/3 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżek mąki
  • 30 g masła
  • 4-5  jajek
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżeczka cukru







Wlać do garnka 2 litry zimnej wody, wrzucić podudzie oraz włoszczyznę: 1 marchew pokrojoną w plastry, por pokrojony w plastry, pietruszkę w całości (można przekroić na pół), kawałek selera w całości, doprawić solą, 2 listkami laurowymi, 3 ziarnami ziela angielskiego oraz opcjonalnie kostką rosołową. Całość gotować przez ok 30 min.





















W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w kostkę. Na patelni dusić cebulę do miękkości na maśle. Gdy cebula będzie już miękka odkrywamy patelnię i zwiększamy ogień.
 Wrzucamy obraną z gniazd nasiennych i pokrojoną w kostkę paprykę a następnie smażymy ok 10 min na dość dużym ogniu.
W tym czasie kroimy w słupki ogórki kiszone. Zalewny ogórki częścią ugotowanego przecedzonego wywaru z podudzia i warzyw a następnie gotujemy ogórki do miękkości ok 15-20 min. Z pozostałego wywaru wyjmujemy pietruszkę i selera a dodajemy podsmażoną cebulę z papryką i gotujemy ok 15 min do miękkości, a na koniec dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości. W szklance mieszamy śmietanę z mąką i doprawiamy tym wywar z ogórkami. Gdy ziemniaki będą już miękkie dodajemy wywar z ogórkami do wywaru z papryką i całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem  a następnie gotujemy jeszcze ok 10 min. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w ćwiartki lub w kostkę.






8 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam takiej zupki, coś jak ogórkowa ale chyba delikatniejsza. Musze koniecznie wypróbować bo ogórkową kocham!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest delikatniejsza i odrobinę słodsza niż ogórkowa. Ja jestem zakochana w niej do szaleństwa. Uwielbiam kwaskowy smak w zupach. Polecam tez szczawiową oraz wspomnianą ogórkową na boczku. Pozdrowienia!

      Usuń
  2. Smak tej zupy jest absolutnie niepowtarzalny! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował, to polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to moje największe odkrycie w ostatnich miesiącach i zgadzam się w 100 % :)

      Usuń
  3. aby zaakceptować zupę w akcji/konkursie, musisz jeszcze dodać baner akcji na bloga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ach już dodaje banerek :), faktycznie dodałam tylko do zupy szczawiowej, pozdrawiam !

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. na prawdę? nie bywałe!!!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)