Sałatka z
gorgonzolą, gruszką i prażonymi orzechami włoskimi w sosie miodowo-musztardowym
- 1 gruszka
- 50 g mieszanki sałat z roszponką
- 2 łyżki orzechów
- Ok 30 g sera gorgonzola
Sos miodowo-musztardowy:
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
Przygotowujemy sos dokładnie mieszając łyżkę miodu z dwoma
łyżkami oliwy,jedną łyżeczką octu winnego i jedną łyżeczką musztardy. Obieramy
ze skórki gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Na rozgrzanej
patelni prażymy zmiażdżone orzechy włoskie. Układamy na talerzu sałaty z
roszponką, ser gorgonzola pokrojony w 1,5 cm kostkę i plastry gruszki. Całość
polewamy sosem i posypujemy świeżouprażonymi orzechami.
uwielbiam sałatki i widzę ze tu chyba będę zaglądać częściej aby się zainspirować, super sos!
OdpowiedzUsuńBędę zaszczycona, polecam cały dział sałatki , który z nadejściem lata będzie stale się powiększał :). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńgruszka, gorgonzola i orzechy...mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmniam! a te orzeszki prażone super
OdpowiedzUsuńuwielbiam to połączenie gruszka i gorgonzola, nie ma lepszego!
OdpowiedzUsuńto też jego z moich ulubionych, pozdrowienia :)
Usuńuna rica ensalada. muy apetecible el plati.
OdpowiedzUsuńme gustaria hacerme seguidora tuya, pero no se como..
un beso
thank you Eniko i like your blog to, hope you will visit me often :).
Usuń