niedziela, 7 kwietnia 2013

Sałatka z gorgonzolą, gruszką i prażonymi orzechami włoskimi w sosie miodowo-musztardowym





Sałatka z gorgonzolą, gruszką i prażonymi orzechami włoskimi w sosie miodowo-musztardowym
  • 1 gruszka
  • 50 g mieszanki sałat z roszponką
  • 2 łyżki orzechów
  • Ok 30 g sera gorgonzola
Sos miodowo-musztardowy:
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
Przygotowujemy sos dokładnie mieszając łyżkę miodu z dwoma łyżkami oliwy,jedną łyżeczką octu winnego i jedną łyżeczką musztardy. Obieramy ze skórki gruszki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grube plastry. Na rozgrzanej patelni prażymy zmiażdżone orzechy włoskie. Układamy na talerzu sałaty z roszponką, ser gorgonzola pokrojony w 1,5 cm kostkę i plastry gruszki. Całość polewamy sosem i posypujemy świeżouprażonymi orzechami. 

7 komentarzy:

  1. uwielbiam sałatki i widzę ze tu chyba będę zaglądać częściej aby się zainspirować, super sos!

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę zaszczycona, polecam cały dział sałatki , który z nadejściem lata będzie stale się powiększał :). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gruszka, gorgonzola i orzechy...mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmniam! a te orzeszki prażone super

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam to połączenie gruszka i gorgonzola, nie ma lepszego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to też jego z moich ulubionych, pozdrowienia :)

      Usuń
  5. una rica ensalada. muy apetecible el plati.
    me gustaria hacerme seguidora tuya, pero no se como..
    un beso

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. thank you Eniko i like your blog to, hope you will visit me often :).

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...