Dania kuchni łączącej tradycje tubylczych Indian i hiszpańskich konkwistadorów są jednymi z moich ulubionych zaraz po daniach kuchni włoskiej. Było już burrito w wykonaniu Teofila a dzisiaj moja quesadilla. Nie wyobrażam sobie kuchni meksykańskiej bez quesadilli, guacamole, salsy i ostrej papryki. To jest to !
Quesadilla nadziewana szynką, serem i pieczarkami z guacamole, salsą i kwaśną śmietaną
(2 porcje)
- 4 placki tortilla pszenne
- ok. 180 g sera żółtego w kostce
- 150 g szynki w plastrach
- 160 g śmietany
- 2 pieczarki
- 8 ostrych papryczek marynowanych
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pomidora
- sól
- pieprz
- 3 1/2 dużego pomidora
- 1/2 cebuli
- 1/2 zielonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki oliwy
- 1/2 łyżeczki chili
- sól
- pieprz
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę tak aby się zeszkliła i dodać 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i 3 z nich pokrojone w kostkę dodać do cebulki. Całość dusić do miękkości ok 15 min na średnim ogniu a następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę zieloną i żółtą. Gdy papryka zacznie mięknąć dodać pozostałą połówkę pomidora pokrojonego w kostkę i gotować jeszcze przez ok 5 min, tak aby zachować chrupkość dodanych na końcu pomidora i papryki. Salsę doprawić solą, pieprzem i chili do smaku.
Awokado obieramy z pestki i skórki. Najlepiej jest przekroić je wzdłuż na pół a następnie wbić nóż w pestkę ruchem jakbyśmy użyli noża jak siekierki ;-), przekręcić nóż o 90 stopni aby oddzielić pestkę od miąższu i wyciągnąć pestkę. Miąższ powinien być bardzo miękki taki, aby można było go wyjmować swobodnie łyżeczką jak masło. Ucieramy miąższ na puree i doprawiamy przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy limonki. Jeśli nasze awokado nie jest, aż tak dojrzałe aby utrzeć z niego swobodnie puree to kroimy je na bardzo drobną kostkę i próbujemy odrobinę rozetrzeć. Połowę obranego ze skórki pomidora kroimy na 0.5 cm kostkę i dodajemy do awokado. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Ścieramy na tarce z grubym oczkiem cały ser a pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy wodą placek tortilla z jednej strony i układamy zmoczoną stroną na stole. Na placku układamy warstwę sera, następnie ser pokrywany warstwą szynki w plasterkach i pieczarkami. Warstwę pieczarek pokrywamy obficie serem a następnie nakładamy drugi placek tortilla, który skrapiamy delikatnie wodą. Czynność z warstwami powtarzamy z pozostałymi 2 plackami tortilli. Patelnię smarujemy pędzlem oliwą i rozgrzewamy. Układamy naszą quesadillę na patelni i opiekamy krótko z obu strony do zrumienienia ciasta i tak aby ser w środku zdążył się roztopić. Quesadillę podajemy od razu na ciepło z sosem salsa, guacamole, kwaśną śmietaną i ostrymi marynowanymi papryczkami. Proponuje nakładać na każdy placek warstwę salsy potem guacamole i odrobinę śmietany a następnie zagryzać marynowaną papryczką maczaną w kwaśnej śmietanie i zapijać dobrze schłodzonym słodkim różowym winem!.. i do tego meksykańska muzyka mmmmmmmmmmmmm!
W wolnej chwili muszę to sam upitrasić, czuję że dla tego dania warto zajrzeć do kuchni na dłużej niż w przypadku wstawiania wody na herbatę...
OdpowiedzUsuńnajwiększa nagroda dla blogera to zainspirowanie niegotujących do gotowania, pozdrawiam i zapraszam do zapoznania się z innymi przepisami :)
OdpowiedzUsuń