Teofilowa pierś z indyka duszona w piwie
- ok. 40 dag. piersi z indyka
- szklanka jasnego piwa
- ¾ szklanki bulionu drobiowego
- mąka (do obtoczenia mięsa)
- 1 średniej wielkości papryka czerwona
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietany
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka vegety
- olej rzepakowy
- sól, pieprz czarny do smaku
Przed zawitaniem do szlachetnego pomieszczenia, w żargonie
codziennym zwanego potocznie kuchnią, a mając w zamiarze sporządzenie przepisu
podanego poniżej, warto zaopatrzyć się w składniki podane powyżej, ze
szczególnym uwzględnieniem piwa. Należy mieć na względzie, że piwo zawsze się
przyda, oraz że z podanym daniem idealnie się komponuje, zatem wypada zakupić
przynajmniej dwie butelki, tudzież dowolną ich wielokrotność.
Mięso indyka opłukać, osuszyć i pokroić na sporą kostkę, następnie
rozbić lekko tłuczkiem w celu spłaszczenia, oprószyć solą i pieprzem,
obtoczyć w mące, po czym odstawić na jakieś 10 minut. W międzyczasie można pokroić
cebulę w plasterki, paprykę w paski, tak żeby stały w pogotowiu .
Po 10 minutach (kiedy mąka na mięsie zwilgotnieje) warto ponownie obtoczyć je w
mące, a następnie wrzucić na rozgrzany na patelni olej i obsmażyć kawałeczki
mięsa starannie, acz nie nazbyt intensywnie z obydwu stron przez ok. 5-7 minut
tak aby tylko lekko się zrumieniły, po czym zdjąć je z patelni, a na ich
miejsce wrzucić cebulę, którą należy zeszklić (co powinno zabrać nam jakieś 2
minuty). Gdy cebula osiągnie już pożądany stan, dodajemy pokrojoną w paski
paprykę i całość podsmażamy przez ok. 5 minut, po upływie których dodajemy wyciśnięte
2 ząbki czosnku. Całość podsmażamy jeszcze przez chwilkę, a następnie wesoło
skwierczące na patelni warzywa zalewamy szklanką jasnego, pienistego piwa
(które rzecz jasna najpierw należy otworzyć i skosztować, aby upewnić się co do
tego, czy smak i aromat zadowala nas w stopniu wystarczającym). Dodajemy także
¾ szklanki bulionu drobiowego (własnej roboty, albo ewentualnie z kostki) i
całość dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie w trosce o to, aby nie zmarzło,
wrzucamy z powrotem na patelnię nasze uprzednio podsmażone mięso z indyka,
dodajemy tymianek, vegetę, szczyptę soli i szczyptę pieprzu oraz łyżeczkę
cukru, po czym dusimy wszystko na średnim ogniu przez co najmniej 15 minut od
czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia, zaprawiamy śmietaną, a następnie
jeszcze przez chwilę podgrzewamy i już możemy się cieszyć tym, że za chwilę
będziemy kosztować naszego dania w polecanej odsłonie, o ile wcześniej ugotowaliśmy
ryż, z którym to indyk wg przepisu powyższego komponuje się znakomicie.
POLECAM :)
Teofil
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)