Sałatka z kurczakiem, boczkiem, cieciorką i chrupiącym serem w sosie ranch
- 5 plastrów boczku
- 4 łyżki cieciorki
- 6 pomidorów koktajlowych
- 120 g piersi z kurczaka
- 60 g mixu sałat
- 4 łyżki startego parmezanu lub sera żółtego
- ¼ ogórka
Marynata do kurczaka:
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki octu winnego
- sól
Sos jogurtowy ranch:
- 4 łyżki maślanki
- 1 łyżka jogurtu gęstego
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
- 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
- 1/4 łyżki musztardy
- szczypta pieprzu pieprzu
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki posiekanego koperku
W szklance mieszamy dokładnie maślankę, jogurt, śmietanę, musztardę,
czosnek, majonez, ocet i koperek i odstawiamy do lodówki na ok 15 min aby
składniki się połączyły. Kurczaka kroimy w paski i pozostawić na 15 min w
marynacie z 2 łyżek oliwy, szczypty ziół prowansalskich, 2 łyżek octu winnego i
soli, a następnie grillujemy na patelni bez tłuszczu. Plasterki boczku kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Kurczaka wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i grillujemy do zrumienienia. Starty na tarce ser wrzucić na rozgrzaną na dużym ogniu
patelnię bez tłuszczu, smażyć aż się przypiecze i stworzy skorupkę, zdejmujemy
chrupiący placek i jeszcze miękki zawijamy trąbkę. Na talerzu
układamy sałatę, na niej plastry ogórka i pomidorki pokrojone na połówki oraz
dodajemy ciecierzycę. Na wierzch układamy grillowanego kurczaka i usmażony
boczek. Dekorujemy trąbką z sera i sosem ranch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)