Zaczynam przygodę z pieczywem. Marzy mi się domowy chlebek na zakwasie ze śliwką i taki właśnie mam w najbliższych planach. Na początek coś prostego bez zakwasu, tylko na drożdżach Czytając porady dotyczące pieczenia chleba na zakwasie doszłam do wniosku że nie wytrzymam kilku dni aby dojrzał i muszę zrobić coś na szybko. Wyszło bosko, pachniało w całym domu ziołami i serem. Chlebek prowansalski wejdzie na stałe do mojego repertuaru. Robiłam go wczoraj i już go prawie nie ma :).
Chleb prowansalski z
dziugasem i sezamem
forma keksowa o wymiarach 30 x11 cm
forma keksowa o wymiarach 30 x11 cm
- 130 ml ciepłej wody
- 400g mąki pszennej
- 12 g świeżych drożdzy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 1 1/2 łyżeczki soli
- ok 1 ½ szklanek startego sera żółtego
- ok 4 łyżek startego dziugasa
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 3 łyżki sezamu
Mąkę przesiać przez sitko. W
oddzielnej misce wymieszać
dokładnie: ciepłą wodę, drożdże ,oliwę z oliwek, miód, śmietanę i sól. Dodać
miksturę do mąki i ugniatać przez ok 10 min. Jeśli zajdzie potrzeba dodać
więcej mąki, aż ciasto nie będzie przyklejać się do stolnicy, jeśli ciasto jest
za suche i trudno się ugniata/rozwarstwia zamoczyć ręce pod kranem i ugniatać
dalej. Przełożyć ciasto do miski,oprószyć mąką, przykryć naczynie folią i odstawić w ciepłe miejsce na
ok. 1 h aby podwoiło objętość (ja stawiam je pod żarówką nad kuchennym blatem). Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ok
20x 40 cm. Posypać na całej powierzchni całością startego sera żółtego, 2 łyżkami dziugasa i ziołami prowansalskimi. Zawinąć
brzegi ciasta na ok 2 cm .
a następnie zwinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Roladę przekroić
na środku wzdłuż zostawiając ok 3 cm na jednym z końców
i spleść w warkocz tak, aby nacięcia z nadzieniem były na górze.
Ułożyć
ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać po wierzchu pozostałym startym
dziugasem, sezamem i szczyptą gruboziarnistej soli.
Odstawić do wyrastania na ok. godzinę, dobrze wyrośnięte ciasto powinno miejscami wystawać ponad formę. Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić
chlebek i piec ok 20 minut, potem zmniejszyć temperaturę do 165 C i piec dalej
przez kolejne 25 min. Chlebek po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.
Na drugi dzień po ostudzeniu...
właśnie się piecze... :)
OdpowiedzUsuńczekam na relację :)..
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić dziugasa? Bardzo ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńmoże być parmezan , pozdrawiam :)
Usuń