wtorek, 9 kwietnia 2013

Jajka pieczone w bułeczce z szynką i gorgonzolą

Gdy ktoś pyta mnie o wykwintne śniadanie to zawsze na myśl przychodzą mi jajka po benedyktyńsku. Genralnie jajka są bardzo wdzięcznym składnikiem dań śniadaniowych, można z nich przygotować bazyliowy omlet, jajecznicę z krewetkami czy też tortillę z jajecznicą. Mogą to być tez jajka sadzone na tostach ale ja postanowiłam je upiec razem z szynką i serem gorgonzola w wydrążąnych bułeczkach z ziarnami.


Jajka pieczone w bułeczce z szynką i gorgonzolą
(2 porcje)
  • 4 jajka
  • 2 bułeczki z ziarnami
  • 2 grubsze plasterki szynki
  • Szczypta tymianku
  • ok 20 g  gorgonzoli
  • 2 łyżeczki szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 pomidorek koktajlowy 

Wykroić duże otwory w górnej cześć bułek i wyjąć miąższ bułek pozostawiając wydrążoną formę ze skórki. Przecisnąć przez praskę czosnek i wysmarować nim wewnętrzną stronę bułeczek. Na patelni bez tłuszczu podsmażyć plastry szynki z tymiankiem i ułożyć ja na dnie bułeczek. Na szynce położyć warstwę gorgonzoli. 
Wbić po jednym jajku do bułeczki, przyprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekanym szczypiorkiem a następnie czynność powtórzyć. Na wierzch położyć dla ozdoby połówkę pomidorka koktajlowego.
 Wstawić do piekarnika i piec w 180 C, aż do momentu ścięcia się białka max. 20 min.



6 komentarzy:

  1. otwórz restaurację. urządzimy tam milongę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na nietypowe śniadanko, bardzo kreatywne!

    OdpowiedzUsuń
  3. super, zrobiłam dzisiaj dzieciakom na śniadanie.. ma nową nazwę :))). Dzieci nazwały jajeczko w chlebowym domku :). Pychotki

    OdpowiedzUsuń
  4. Jajeczko w chlebowym domku - urocza nazwa , aż mam ochotę ją podkraść :)). Pozdrawiam serdecznie, całusy dla dzieciaków !

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...