Jajka pieczone w bułeczce z
szynką i gorgonzolą
(2 porcje)
(2 porcje)
- 4 jajka
- 2 bułeczki z ziarnami
- 2 grubsze plasterki szynki
- Szczypta tymianku
- ok 20 g gorgonzoli
- 2 łyżeczki szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1 pomidorek koktajlowy
Wykroić duże otwory w górnej cześć bułek i wyjąć miąższ
bułek pozostawiając wydrążoną formę ze skórki. Przecisnąć przez praskę czosnek i
wysmarować nim wewnętrzną stronę bułeczek. Na patelni bez tłuszczu podsmażyć plastry szynki z tymiankiem i ułożyć ja na dnie bułeczek. Na szynce położyć warstwę gorgonzoli.
Wbić po jednym jajku do bułeczki, przyprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekanym szczypiorkiem a następnie czynność powtórzyć. Na wierzch położyć dla ozdoby połówkę pomidorka koktajlowego.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 C, aż do momentu ścięcia się białka max. 20 min.
Wbić po jednym jajku do bułeczki, przyprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekanym szczypiorkiem a następnie czynność powtórzyć. Na wierzch położyć dla ozdoby połówkę pomidorka koktajlowego.
Wstawić do piekarnika i piec w 180 C, aż do momentu ścięcia się białka max. 20 min.
otwórz restaurację. urządzimy tam milongę!
OdpowiedzUsuń:) To by dopiero było :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na nietypowe śniadanko, bardzo kreatywne!
OdpowiedzUsuńsmacznego, pozdrawiam!
Usuńsuper, zrobiłam dzisiaj dzieciakom na śniadanie.. ma nową nazwę :))). Dzieci nazwały jajeczko w chlebowym domku :). Pychotki
OdpowiedzUsuńJajeczko w chlebowym domku - urocza nazwa , aż mam ochotę ją podkraść :)). Pozdrawiam serdecznie, całusy dla dzieciaków !
OdpowiedzUsuń