Sałatka z kurczakiem i brzoskwiniami w sosie jogurtowo-czosnkowym
(1 porcja)
- 4 pomidory
- 1 rzodkiewka
- 1 ½ brzoskwini z puszki
- Ok 50 g mieszanki sałat z rukolą
- Ok 100 g piersi z kurczaka
Marynata do kurczaka:
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżeczki tymianku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól
- Pieprz kolorowy
Sos jogurtowo-czosnkowy:
- 4 łyzki maślanki
- 2 łyżka jogurtu gęstego
- 2 łyzki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyzka octu winnego
- 1/4 łyzki musztardy
- szczypta pieprzu pieprzu
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Pierś z kurczaka pokroić w paski i marynować przez min 15 min w oliwie, occie, tymianku,
pieprzu i soli. Przygotwować w oddzielnym naczyniu sos jogurtowy mieszając
dokładnie: maślankę, jogurt, majonez, czosnek, ocet, musztarde,
pieprz, sól i zioła prowansalskie. Mięso grilować przez 5-7 min na patelni bez
oleju , do zrumienienia. Ułożyć na talerzu sałatę, udekorować pokrojonymi na połówki pomidorkami, rzodkiewką pokrojoną w cienkie plasterki i brzoskwinią w
ósemki.Ułożyć na sałatce ciepłe mięso, polać sosem jogurtowym i posypać ziołami
prowansalskimi.
Przepis dość prosty w przygotowaniu, a sałatka przepyszna, polecam:)
OdpowiedzUsuńsuper!!i pięknie wygląda!!
OdpowiedzUsuńPolecam z dressingiem jogurt,miod, czosnek, sol, ziola, prazone platki migdalow, salata rzymska.
OdpowiedzUsuń