czwartek, 11 kwietnia 2013

Sałatka z kurczakiem, boczkiem,cieciorką, i chrupiącym serem w sosie ranch




Sałatka z kurczakiem, boczkiem, cieciorką i chrupiącym serem w sosie ranch 
  • 5 plastrów boczku
  • 4 łyżki cieciorki
  • 6 pomidorów koktajlowych
  • 120 g piersi z kurczaka
  • 60 g mixu sałat
  • 4 łyżki startego parmezanu  lub sera żółtego
  • ¼ ogórka 

Marynata do kurczaka:
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sól

Sos jogurtowy ranch:
  • 4 łyżki maślanki
  • 1 łyżka jogurtu gęstego
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżki kwaśnej śmietany 18 %  
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty 
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1/4 łyżki musztardy 
  • szczypta pieprzu pieprzu 
  • ½  łyżeczki ziół prowansalskich
  • ½ łyżeczki posiekanego koperku


W szklance mieszamy dokładnie maślankę, jogurt, śmietanę, musztardę, czosnek, majonez, ocet i koperek i odstawiamy do lodówki na ok 15 min aby składniki się połączyły. Kurczaka kroimy w paski i pozostawić na 15 min w marynacie z 2 łyżek oliwy, szczypty ziół prowansalskich, 2 łyżek octu winnego i soli, a następnie grillujemy na patelni bez tłuszczu. Plasterki boczku kroimy w kostkę i smażymy na patelni bez tłuszczu. Kurczaka wrzucamy na patelnię bez tłuszczu i grillujemy do zrumienienia. Starty na tarce ser wrzucić na rozgrzaną na dużym ogniu patelnię bez tłuszczu, smażyć aż się przypiecze i stworzy skorupkę, zdejmujemy chrupiący placek i jeszcze miękki zawijamy trąbkę.  Na talerzu układamy sałatę, na niej plastry ogórka i pomidorki pokrojone na połówki oraz dodajemy ciecierzycę. Na wierzch układamy grillowanego kurczaka i usmażony boczek. Dekorujemy trąbką z sera i sosem ranch. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)