sobota, 16 lutego 2013

Tortilla z jajecznicą i pieczarkami

Ostatnio była jajecznica z krewetkami na śniadanko. Muszę chyba zacząć jadać na śniadania coś innego niż jajka, ale jak tu się powstrzymać jak się dostaje regularne dostawy z domowej farmy od bezstresowo hodowanych kurek. Czy wiecie, że niektórzy spożywają do piwa jaja kiszone? Ja chyba się nie odważę na taki eksperyment. Ta potrawa popularna jako zakąska w kuchni berlińskiej jest przygotowywana poprzez ugotowanie jaj w pokruszonej skorupce w posolonej wodzie z dużą ilością kminku, zalanie wywarem z gotowania i odstawienie na kilka tygodni. Natomiast Chińczycy robią tzw stuletnie jaja , inaczej zwane niebieskimi. Poddają jaja fermentacji w roztworze z gliny, niegaszonego wapna,soli, herbaty, łusek ryżowych i wody. Pojemnik z jajami zanurzonymi w tej miksturze szczelnie się zamyka i odstawia na ok 100 dni. W tym czasie dochodzi do gaszenia wapna, jaja się nagrzewają, następnie stygną. Twarda hermetyczna  skorupka, która oblepia jajko zabezpiecza je przed zepsuciem. Po całym procesie białko robi się brązowe lub czarne i nabiera galaretowatej konsystencji, żółtko natomiast staje się brązowozielone. Ten przysmak towarzyszący kulturze chińskiej od wieków podawany jest jako zimna zakąska z sosem sojowym, octem czy imbirem i podobno koneserzy stuletnich jaj przechowują je nawet do kilku lat bo uważają, że im starsze jajo tym smaczniejsze.Ja jednak wolę tradycyjny sposób przygotowania jaj, dlatego dzisiaj zawijam pyszną jajecznicę z duszonymi pieczarkami w chrupiącą, gorącą tortillę.









Tortilla z jajecznicą i pieczarkami
(2-4 porcje)


  • 4 placki  tortilla
  • 6 jajek 
  • 7 pieczarek
  • 4 listki sałaty lodowej
  • 4 łyżki majonezu
  • 1/4 papryki czerwonej
  • 4 plastry żółtego sera




















Umyte pieczarki kroimy na cienkie plasterki, doprawiamy solą i dusimy na średnim ogniu przez ok 15 min na patelni z dwoma łyżkami oleju do odparowania wody. Na patelnie wbijamy jajka i smażymy jajecznicę z pieczarkami aż do uzyskania pożądanej konsystencji.




Paprykę i sałatę kroimy w paski. Placki tortilla skrapiamy wodą i wrzucamy pojedynczo na rozgrzaną patelnię, , którą wcześniej należy posmarować oliwą. Podgrzewamy przez 10-15 sekund z każdej strony i zdejmujemy z patelni. Na tortillę wykładamy jajecznicę,plaster sera w takiej ilości oraz 1 łyżkę majonezu (lub serwujemy go obok tortilli), aby dało się tam włożyć jeszcze sałatę i paprykę a następnie ją zwinąć. Czynność powtarzamy na każdym placku. 



Wszystkie tortille wrzucamy na 1,5 minuty do mikrofali (moc 600), albo na 5 minut do rozgrzanego do 180 C piekarnika. Otwieramy tortille , dokładamy do nich sałatę, paprykę i majonez a następnie obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanej patelni wysmarowanej oliwą, jeśli mamy grilla elektrycznego, grillujemy.















6 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. smakuje tak jak wygląda, daje gwarancję ! pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jestem za leniwa na takie wypasione śniadania. Ale zawsze chętnie się wproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ela wpadaj :), pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  5. tylko do czego ten majonez bo nie widze w przygotowaniu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słuszna uwaga, można dodać do środka (ja tak lubię) lub serwować obok, pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...