niedziela, 19 maja 2013

Ravioli z farszem z kiszonej kapusty w sosie pieczarkowym z groszkiem



Stęskniłam się za pierożkami...  powstały przedwczoraj. Przy okazji zjadłam połowę torebki samej kiszonej kapusty :). Uwielbiam kiszoną kapustę..mmmm... Chciałam się pochwalić! otóż moja ekologiczna bazylia, którą posadziłam po świętach wielkanocnych osiągnęła już dojrzałość :).
Bazylia
W doniczkach rośnie również posadzone w tym samym okresie oregano...
Oregano
szałwia...
Szałwia
rozmaryn...
Rozmaryn
 i mięta.
Mięta
W kuchni pachnie jak we włoskim ogrodzie ;-). Hodowanie własnych ziół polecam wszystkim, którzy mają odrobinę cierpliwości i lubią świeże pachnące listki. Poza tym to ogromna frajda budzić się rano i biec do parapetu, żeby sprawdzić czy coś wykiełkowało. Muszę się przyznać że przez pierwsze 2 tygodnie robiłam to codziennie:). Bazylia wynagrodziła mi zaangażowanie  i wykiełkowała już po kilku dniach, potem wypełzło spod ziemi oregano i mięta, następnie pojawiła się skąpo nieśmiała szałwia a na końcu bardzo oporny rozmaryn. Wracając do pierożków to mam w planach również ravioli szpinakowe z ricottą, niebawem powstanie. Viva domowe makarony i pierożki!:)  
Włączcie sobie Deana Martina (mnie on pasuje dzisiaj idealnie) i do dzieła!




Ravioli z kiszoną kapustą w sosie pieczarkowym z groszkiem
(3 porcje)

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • ok ¾ szklanki ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 25 g masła
  • 25 g smalcu
  • 1 płaska łyżeczka soli 

Farsz:
  • ok. 150 g kapusty
  • 1 cebula
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sos:
  • ok. 15 pieczarek
  • ½ cebuli
  • 200 g śmietany 18%
  • 5 łyżek groszku konserwowego
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Kapustę odcedzić od soku i włożyć do garnka z 1 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz połowę obranej i pokrojonej w kostkę cebuli. Gotować całość do miękkości ok 1 ½  h, a następnie odcedzić i usunąć ziele angielskie oraz listek laurowy. Drugą połowę obranej cebuli również pokroić w kostkę  wrzucić na patelnię, doprawić solą  i na średnim ogniu dusić do miękkości  z niewielką ilością oleju. Gdy cebula będzie już miękka dodać ugotowaną kapustę i dusić farsz ok 15 min na średnim ogniu, a następnie odstawić do wystygnięcia.
Przesiać przez sitko mąkę i dodać do niej żółtko, zacząć ugniatać. Dodać posiekane w kostkę masło i smalec, rozetrzeć palcami a następnie dolewać ciepłą wody z rozpuszczoną jedną płaską łyżeczką soli. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie plastyczne i nie będzie przyklejać się do rąk, ok 10-15 min , następnie uformować kulę , zawinąć w folię i odstawić na 15 min. Po 15 min ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować z nich placki o grubości ok 3 mm. Ułożyć farsz z kapusty łyżeczką na jednym placku w odległości ok 7 cm i przykryć drugim plackiem. Naciskać z wierzchu wokół górki z farszem tak aby placki się skleiły, a potem wycinać nożem fantazyjne ;-) trójkąty wokół farszu. Brzegi ravioli przycisnąć  naokoło widelcem. Pierożki posypać mąką i odstawić na 15 min. W tym czasie przygotować sos.
Na patelnię wlać 2 łyżki oleju i dusić do miękkości cebulkę z solą. Gdy cebulka będzie już miękka dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić pieczarki pod przykryciem na małym ogniu ok 10-15 min,  aż będą miękkie, nie rumienić (w razie potrzeby dolać oleju).  Odłożyć kilka  uduszonych pieczarek do dekoracji.
 Dodać śmietanę i gotować jeszcze przez ok.5 min. Na końcu dodać groszek konserwowy.
Ravioli gotować w dużym garnku wypełnionym wodą z dodatkiem soli i 1 łyżki oleju. Ravioli wkładać ostrożnie na wrząca wodę i gotować ok 4-5 min. od wypłynięcia  na powierzchnię.
Pierożki podawać na ciepło z  sosem, udekorowane świeżymi listkami bazylii. 

13 komentarzy:

  1. wygląda jak z prawdziwej restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję, zapewniam że wszystko było robione w mojej kuchni. Polecam spróbować. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. polecam :), pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Takich pyszności jeszcze nie jadłem - koniecznie muszę spróbować bo kuszą swym wyglądem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam i polecam, pyszne połączenie,pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Kuchnia w takt muzyki lubie tak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie polecam też musakę i quesadille. Pozdrowienia :)

      Usuń
  6. Świetne połączenie...bardzo lubię kiszona kapusta i grzybki...i nieważne czy to suszone czy też pieczarki...ważne że grzyb. Wygląda świetnie...i pewnie tak smakuje:)
    Też mam ziółka nie ma to jak świeżość z własnego chowu.:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierożki są pyszne z tym sosem. Jeśli chodzi o grzybki to moim największym odkryciem jest uszak bzowy :), chrząstkowaty grzybek który rośnie prawie cały rok na czarnym bzie. Doskonale sprawdza się jako substytut grzybków munków. Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń
  7. Nie spodziewałem się, że to takie dobre, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...