piątek, 18 stycznia 2013

Musaka czyli greckie słońce, wino i bakłażany

Uwielbiam Grecję, słońce, muzykę, ludzi i niepowtarzalną atmosferę jaka panuje w tym kraju. Nie wyobrażam sobie wizyty w tym kraju bez tradycyjnego dania greckiego, którym właśnie jest musaka. Ta potrawa pachnąca latem, pomidorami i bakłażanem jest bardzo popularna nie tylko w Grecji ale też w Turcji, Gruzji czy Bułgarii. Kilka krajów, kłóci się o rodowód tej pysznej zapiekanki, która może nie jest daniem zbyt wykwintnym, ale niezwykle pysznym. Mnie zawsze będzie kojarzyć się ze wspaniałymi wakacjami w Grecji. Jednym z głównych składników musaki jest bakłażan. To smaczne i urokliwe warzywo nazywane gruszką miłosną i uznawane przez niektórych za afrodyzjak, początkowo uprawiane było we Włoszech jako roślina ozdobna. U nas  jest niedoceniane z uwagi na goryczkę, którą wydziela. Aby pozbyć się  goryczki należy pokrojonego bakłażana oprószyć solą, pozostawić na kilka minut, aby puścił soki a następnie opłukać. Można jej uniknąć wybierając stosunkowo małe owoce, dojrzałe z niepomarszczoną skórką.





Musaka
  • 3 bakłażany ok 15 cm długości
  •  4 duże ziemniaki
  • oliwa z oliwek do smażenia warzyw i wysmarowania brytfanki
  • sól i pieprz
  • ok. 150 gr startej mozarelli
  • ok. 50 gr startego żółtego sera

    Mięso z sosem pomidorowym:
  •  Ok 450 gr mięsa mielonego wołowego lub baraniny
  •  2 łyżki oliwy z oliwek
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 cebula
  •  1 łyżeczka słodkiej papryki
  •  ½ łyżeczki chili
  •  ½ łyżeczki curry
  •   5 dojrzałych pomidorów
  •   4 łyżki koncentratu pomidorowego
  •   6 łyżek wina czerwonego (może być Imiglycos)
  •   pieprz i sól
  •   1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sos beszamelowy:
  •   3 łyżki masła
  •   3 płaskie łyżki mąki
  •   2 szklanki mleka
  •   1 szklanka śmietany 18%
  •   szczypta gałki muszkatołowej
  •  150 gr  sera żółtego do sosu
  •   3 żółtka




Połowę ziemniaków gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie i po ostudzeniu obieramy ze skórki, a następnie kroimy w plastry ok 0,5 cm. Drugą połowę obieramy i kroimy w plasterki cieńsze niż pół cm i smażymy z dodatkiem soli i pieprzu na rozgrzanej oliwie z oliwek.





Bakłażany dokładnie myjemy, ale nie obieramy ze skórki, następnie kroimy w 0,5 cm plastry, solimy, przykrywamy czymś ciężkim i odstawiamy na ok. 15 min, aby puściły soki. Po tym czasie należy opłukać bakłażany wodą, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.













 Mięso z sosem pomidorowym: 
Czosnek podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną cebulę i smażymy na złoto ok 2 min, następnie dodajemy mięso mielone, szczyptę curry, paprykę słodką i chili, dolewamy wino i smażymy ok 15 min. Gdy mięso się podsmaży dodajemy obrane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy koncentratem pomidorowym, ziołami, solą i pieprzem, a następnie całość smażymy ok 20 min, aby sos prawie odparował.








Sos beszamelowy: 
W garnku roztopić 3 łyżki masła, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i podsmażyć na złoty kolor. Do zasmażki wlać zimną śmietanę i mleko oraz dodać żółty ser, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszać i gotować na małym ogniu tak długo, aż sos zgęstnieje. Odlać odrobinę sosu i wymieszać z roztrzepanymi żółtkami. Sos zdjąć z ognia, wlać do niego żółtka i energicznie zamieszać.

























Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Plastry ziemniaków smażonych układamy na dnie naczynia żaroodpornego na przemian z plastrami ziemniaków gotowanych, na to układamy bakłażany, potem mięso mielone z sosem pomidorowym i sos beszamelowy. Czynność z warstwami powtarzamy i pieczemy w 180 C przez ok 40 min. Następnie wyciągamy musakę z piekarnika, posypujemy obficie serem i pieczemy przez 20 min. Podawać z czerwonym winem, doskonale pasuje greckie wino stołowe Imiglykos i grecka muzyka ;-)






2 komentarze:

  1. dzięki za ten przepis, poczułam się jakbym znowu była na wakacjach na Rodos!!!!! boska

    OdpowiedzUsuń
  2. ja nie byłam na Rodos, ale w paru innych miejscach w Grecji i ten smak mnie prześladował dopóki sama nie przygotowałam musaki. Cieszę się, że smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...