wtorek, 22 stycznia 2013

Ekspresowa blondie jogurtowa z kremem cytrynowym i żurawiną

Obiecałam ciasteczkowe blondynki i dotrzymuje słowa, a więc poniżej ciąg dalszy eksperymentów z 2 minutowymi ciastkami i fotografią Piotra. Z pozoru wyglądające na jak zakalec ciasto, ale delikatne z cytrynowym wnętrzem wylewającym się na zewnątrz jogurtowe ciasto okraszone pachnącą słońcem żurawiną. Może nie tak wyraziste jak brownie, ale znikło równie szybko z talerza.  I co tu wybrać „brunetki, blondynki ja wszystkie was ...” zjem :).

fot. Piotr Łoziński


Blondie jogurtowa z kremem cytrynowym i żurawiną 
(1 porcja)
  •  1 żółtko
  • 3 łyżki jogurtu
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka kremu cytrynowego (może być Marks & Spencer) 
  • 1 łyżka żurawiny suszonej
  • Dodatki: 1 plasterek cytryny , krem balsamiczny cytrynowy, 1 łyżka startej czekolady 

















Roztrzepujemy żółtko, dodajemy mąkę, cukier, olej i jogurt. Wszystko mieszamy i na końcu dosypujemy łyżkę żurawiny. Wlewamy połowę masy do salaterki, kładziemy delikatnie łyżkę kremu cytrynowego i przykrywamy go resztą masy, a następnie wstawiamy na 2 minuty na najwyższą moc do kuchenki mikrofalowej. Ciastko podajemy zaraz po wyjęciu z mikrofali, ciepłe! Udekorować plasterkiem cytryny, cytrynowym kremem balsamicznym i łyżką startej czekolady.
fot. Piotr Łoziński












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...