Książka "Zdrowe kalorie" jest ostatnio moim najlepszym przyjacielem. Po wakacjach all inclusive i do tego próbowaniu miejscowych przysmaków w restauracjach to idealne rozwiązanie ;-). Jest ona doskonałym przykładem na to, że dietetycznie nie oznacza niesmacznie, a tak właśnie zazwyczaj kojarzone są dania "light". Dzisiaj kolejna inspiracja, nieco zmodyfikowana przeze mnie bo mięso podałam z brokułem w sosie jogurtowym zamiast z ryżu.
Pierś z kurczaka w pikantnej marynacie z brokułami w sosie
jogurtowo-czosnkowym
(1 porcja)
- 1 pierś z kurczaka
- 100 g brokuła
marynata:
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki sosu sojowego
- ½ łyżeczki musztardy
- szczypta chili
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki tymianku
- szczypta rozmarynu
sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Mięso umyć, osuszyć, umieścić w naczyniu. Czosnek obrać,
przecisnąć przez praskę i dodać do miesa. Dodać pozostałe składniki marynaty
czyli : ocet balsamiczny, oliwę, tymianek, rozmaryn, musztardę,chili, sól i
pieprz a następnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kurczaka
odsączyć z marynaty, zawinąć w filię aluminiową i piec w piekarniku w 200 C
przez 30 min. Aby przygodować sos jogurtowy należy wymieszać z dwoma łyżkami
jogurtu, przeciśniety przez praskę czosnek, doprawić sokiem z cytryny, miodem,
solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Brokuły
ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać z mięsem i sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)