piątek, 22 listopada 2013

Sałatka z kurczaka, ryżu i pomarańczy

Pierwszy raz zachwyciłam się tym połączeniem stosując daaawno temu jedną z bardzo restrykcyjnych diet, gdzie na obiad należało przygotować gotowaną pierś z kurczaka bez dodatku soli i można było zjeść jeden owoc. Wymieszałam wtedy kawałki kurczaka z cząstkami pomarańczy i okazało się, że to połączenie jest bardzo dobre. Dzisiaj bardziej urozmaicona wersja "Zdrowych kalorii" w sałatce z kurczaka, ryżu i pomarańczy.


Sałatka z kurczaka, ryżu i pomarańczy
(1 porcja)

  • 100 g gotowanej piersi z kurczaka
  • 25 g brązowego ryżu
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki rodzynek
  • sól
  • curry

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, wystudzić. Ugotowaną w lekko osolonej wodzie pierś pokroić w kostkę. Pomarańczę obrać ze skóry i białych błonek, następnie pokroić w kostkę. Składniki przełożyć do salaterki, dodać jogurt, oraz sparzone i odsączone rodzynki, doprawić odrobiną curry.  Wszystko wymieszać  i dodać sól do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...