Łazanki z pieczarkami i kapustą kiszoną
(2 porcje)
- 250 g pieczarek
- 100 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2 garści makaronu łazanki
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1/2 listka laurowego
- 1 ziarno ziela angielskiego
Odcedzoną z soków kapustę kiszoną wrzucić do garnka, dodać połowę
listka laurowego i jedno ziarno ziela angielskiego. Cebulę obrać i pokroić w
kostkę, połowę cebuli wrzucić do garnka z kapustą, drugą połowę umieścić w
patelni i dusić do miękkości na ok 2 łyżkach oleju z dodatkiem soli. Kapustę i cebulę z ziołami w garnku zalać ok 0,5 l wody, doprawić szczyptą cukru i solą a następnie gotować ok 1 h.
Gdy kapusta będzie już miękka, zdjąć z ognia, odcedzić, wyjąć przyprawy
i poszatkować. Do uduszonej cebuli dodać
drobno posiekane pieczarki i smażyć całość pod przykryciem ok 15-20 min, na
koniec zdjąć pokrywkę aby woda z pieczarek odparowała i dodać posiekaną,
gotowaną kapustę. Całość doprawić solą i pieprzem dusić jeszcze ok 15 min. W tym czasie przygotować
makaron. Do osolonej wrzącej wody wrzucić łazanki i gotować zgodnie z przepisem
na opakowaniu (ok 6-8 min). Po ugotowaniu makaron odcedzić i wymieszać na
patelni z kapustą i grzybami.
Proste w przygotowaniu, pyszne w smaku, to lubię :)
OdpowiedzUsuń