Kolejna potrawa z cyklu Teofil gotuje i relacja z wczorajszej kolacji, którą dojadaliśmy dzisiaj na obiad:).
Teofilowa zapiekanka z wędzoną makrelą w sosie śmietanowo-musztardowym
- 450 g ziemniaków
- 250 g makreli wędzonej
- 1 cebula
- 250 g pieczarek
- 330 g śmietany 18%
- 2 czubate łyżki musztardy francuskiej
- sól
- pieprz
- 2 listki laurowe
- 200 g sera żółtego gouda lub mozzarella
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- szczypta czosnku niedźwiedziego
- świeża bazylia do dekoracji
Umyte ziemniaki w mundurkach gotować przez 10 min, we wrzącej
wodzie. Wyjąć, obrać i pokroić w plastry
o grubości 0,5 cm a następnie włożyć do naczynia żaroodpornego. Na warstwie
ziemniaków ułożyć cebulę pokrojoną w piórka a na niej pieczarki pokrojone w
plasterki. Obrać makrelę ze skóry i ości a następnie rozłożyć na warstwie pieczarek.
Wymieszać śmietanę z musztardą, doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę,
solą i pieprzem i listkiem laurowym. Pokryć całość sosem, przykryć folią aluminiową
i wstawić do piekarnika nagrzanego do
200 C, piec ok 1 h. Gdy ziemniaki będą już miękkie, delikatnie przemieszać
skropić sokiem z cytryny, posypać tartym serem i czosnkiem niedźwiedzim a
następnie wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać przez 15 min do lekkiego
zrumienienia się sera. Zapiekankę podawać z dodatkiem śmietany i musztardy,
udekorowaną świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)