środa, 20 listopada 2013

Pierś z kurczaka w pikantnej marynacie z brokułami w sosie jogurtowo-czosnkowym

Książka "Zdrowe kalorie" jest ostatnio moim najlepszym przyjacielem. Po wakacjach all inclusive i do tego próbowaniu miejscowych przysmaków w restauracjach to idealne rozwiązanie ;-). Jest ona doskonałym przykładem na to, że dietetycznie nie oznacza niesmacznie, a tak właśnie zazwyczaj kojarzone są dania "light". Dzisiaj kolejna inspiracja, nieco zmodyfikowana przeze mnie bo mięso podałam z brokułem w sosie jogurtowym zamiast z ryżu. 

Pierś z kurczaka w pikantnej marynacie z brokułami w sosie jogurtowo-czosnkowym
(1 porcja)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 100 g brokuła

marynata:
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki musztardy
  • szczypta chili
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • szczypta rozmarynu

sos:
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Mięso umyć, osuszyć, umieścić w naczyniu. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do miesa. Dodać pozostałe składniki marynaty czyli : ocet balsamiczny, oliwę, tymianek, rozmaryn, musztardę,chili, sól i pieprz a następnie wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie kurczaka odsączyć z marynaty, zawinąć w filię aluminiową i piec w piekarniku w 200 C przez 30 min. Aby przygodować sos jogurtowy należy wymieszać z dwoma łyżkami jogurtu, przeciśniety przez praskę czosnek, doprawić sokiem z cytryny, miodem, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Brokuły ugotować w lekko osolonej wodzie i podawać z mięsem i sosem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)