sobota, 30 listopada 2013

Leczo z cukinii z szynką dojrzewającą

Proponowałam już zimowe leczo z dużą ilością oleju i tłustą kiełbaską. Dzisiaj będzie lżejsza wersja na oliwie z chudą szynką dojrzewającą. Wegetarianie mogą zrezygnować z szynki i mogą się cieszyć smacznym.




Leczo z cukinii z szynką dojrzewającą
(4 porcje)
  • 800 g cukinii
  • 2 czerwone papryki
  • 450 g pomidorów malinowych
  • 100 g szynki dojrzewającej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • sól
  • pieprz
  • chili

Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Papryki przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze kilka sekund. Do cebuli dodać cukinię i paprykę oraz wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu. Dusić warzywa na małym ogniu przez 15 min. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i posiekać w drobną kostkę. Dodać pomidory do warzyw, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić, aż potrawa lekko zgęstnieje. Na koniec posypać pokrojoną w paski szynką.



1 komentarz:

  1. Super przepis na lekkie i smaczne danie. Kolejny ciekawy pomysł na cukinię na tym blogu :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...