Proponowałam już zimowe leczo z dużą ilością oleju i tłustą kiełbaską. Dzisiaj będzie lżejsza wersja na oliwie z chudą szynką dojrzewającą. Wegetarianie mogą zrezygnować z szynki i mogą się cieszyć smacznym.
Leczo z cukinii z szynką dojrzewającą
(4 porcje)
- 800 g cukinii
- 2 czerwone papryki
- 450 g pomidorów malinowych
- 100 g szynki dojrzewającej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cząbru
- sól
- pieprz
- chili
Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Papryki przekroić, oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze kilka sekund. Do cebuli dodać cukinię i paprykę oraz wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu. Dusić warzywa na małym ogniu przez 15 min. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i posiekać w drobną kostkę. Dodać pomidory do warzyw, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić, aż potrawa lekko zgęstnieje. Na koniec posypać pokrojoną w paski szynką.
Super przepis na lekkie i smaczne danie. Kolejny ciekawy pomysł na cukinię na tym blogu :)
OdpowiedzUsuń