środa, 6 listopada 2013

Kurczak z orzechami arachidowymi w porach z warzywami na słodko-kwaśno

Czas wrócić do codzienności. Na lotnisku w Warszawie przywitał nas jesienny chłód, można się jedynie cieszyć że raczej październikowy a nie listopadowy. Zanim przymierzę się do przysmaków z mojej nowej książki Julii Child,  która dotarła do mnie tuż przed wyjazdem, zaserwuję trochę egzotyki, aby przedłużyć sobie wakacje. Co prawda nie będzie to kuchnia kanaryjska, ale równie pyszne słoneczne przysmaki z kuchni chińskiej. Cały czas eksploruje książkę "Kuchnia chińska" Stefano Scolarii i to z niej będą pochodzić dwa kolejne przepisy. 

Kurczak z orzechami arachidowymi w porach z warzywami na słodko-kwaśno
(3-4 porcje)

kurczak z orzechami:

  • 250 g kurczaka
  • 1 por
  • 50 g prażonych orzechów arachidowych
  • 50 g pędów bambusa (zastępuje je plasterkami kalarepy)
  • 1 ostra mała czerwona papryczka
  • 1 białko
  • mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • olej arachidowy
  • sól

warzywa na słodko-kwaśno:

  • 300 g kalafiora
  • 250 g kukurydzy z puszki
  • 200 g białej kapusty
  • 1 ogórek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ziaren sezamu
  • 200 ml oleju kukurydzianego
  • czerwona ostra papryka mielona
  • sól

Podgrzać w rondelku 3 szklanki octu z 3 łyżkami cukru i odrobiną soli, gotować w nim przez 4 minuty kalafiora podzielonego na różyczki, plasterki ogórka i posiekaną kapustę.Warzywa po gotowaniu odcedzić.
Pokroić mięso kurczaka w kostki, osolić, obtoczyć w białku, a następnie w mące ziemniaczanej. Drobno posiekać orzechy, umyć i cienko pokroić pora, posiekać papryczkę, dokładnie oczyszczoną z nasion i opłukaną. Wlać do woka dwie łyżki oleju i przesmażyć w nim kurczaka. Kiedy się zrumieni, wyjąć go z garnka i na jego miejsce wsypać pokrojone w kostkę plasterki kalarepy (w oryginale bambusa) , pora pokrojonego w paseczki i papryczkę. Smażyć chwilę warzywa, aż por trochę zmięknie a następnie dodać kurczaka, orzechy arachidowe i sos otrzymany z cukru, octu i dwóch łyżek mąki ziemniaczanej. Jak tylko zgęstnieje zdjąć z ognia.
Podgrzać olej w czystym wooku, a w nim posiekany czosnek i sporą szczyptę mielonej papryki. Jak tylko czosnek się zrumieni, dodać kukurydzę i pozostałe warzywa odsączone z octu, w którym się gotowały. Doprawić solą, dodać ziarna sezamu i gotować całość przez 5 min. Przybrać posiekanym szczypiorkiem i podawać razem z kurczakiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...