Brrr... ale ciemno za oknem.. Tak jak obiecałam kolejna kompozycja Scolariego, jestem zachwycona sposobem przygotowania kurczaka w tym daniu. Dzisiaj jedno z najbardziej popularnych dań chińskich xingren jiding, czyli kurczak z migdałami.
Kurczak z migdałami i sałatka z ogórków
(3-4 porcje)
kurczak:
- 250 g kurczaka
- 1 por
- 50 pędów bambusa, można zastąpić kalarepą
- 1 białko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej arachidowy lub kukurydziany
Sos:
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka startego imbiru
- ½ filiżanki migdałów
Sałatka z ogórków:
- 3 średnie ogórki
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek octu ryżowego
- 6 łyżek oleju arachidowego lub kukurydzianego
- cukier
- kurkuma
- sól,pieprz
Ogórki obrać i pokroić w cienkie plasterki. Umieścić je w
salaterce, zalać wodą z 5 łyżkami octu ryżowego, tak aby całość ogórków była
zamoczona, a następnie odstawić na 15 min. Pokroić mięso kurczaka w kostki,
delikatnie posolić i obtoczyć je w masie z ubitego białka z mąką ziemniaczaną i
szczyptą soli. Do dużego garnka wlać 2 litry wody, doprawionej 2 łyżkami sosu
sojowego i zagotować. Do wrzątku wrzucić kawałki kurczaka i gotować, aż mięso
zmięknie ok 15 min. W między czasie
odcedzić ogórki, posolić i odstawić na 7 min. Gdy mięso będzie już miękkie
odcedzić je a następnie zanurzyć w salaterce z zimną wodą i ponownie odcedzić.
Przygotować roztwór na sos z mąki ziemniaczanej z sosem sojowym, winem ryżowym,
cukrem i imbirem. Wlać do woka 6 łyżek oleju arachidowego lub kukurydzianego,
rozgrzać go i podsmażyć w nim obrane i posiekane 3 cebule oraz czosnek.
Następnie dodać szczyptę kurkumy, cukru, jedną łyżkę octu ryżowego oraz trochę
zmielonego pieprzu. Starannie wymieszać z dala od ognia i dodać do ogórków. Umyć
wok i rozgrzać ponownie w nim olej, podsmażyć w nim przez 2 min pędy bambusa
lub kalarepę pokrojoną w cienkie paski, tak aby imitowały pędy bambusa a
następnie dodać umytego i pokrojonego w plasterki pora. Po paru minutach dorzucić kawałki kurczaka,
pozostawić chwilę na ogniu, dodać roztwór na sos i gotować jeszcze przez kilka
minut dokładnie mieszając aby sos obtoczył mięso i warzywa. Na końcu dodać
migdały bez łusek, zamieszać pozostawić chwilę na ogniu i podawać razem z
sałatką z ogórków i ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)