Jesień zawsze kojarzyła mi się z szarlotką. Uwielbiam pachnące cynamonem kruche ciasto, pieczone ze świeżymi jabłkami. Ja uwielbiam gotować z szarą renetą, ale jeśli chodzi o szarlotkę możemy użyć dowolnych, ulubionych jabłek. Dzisiaj zaproponuje coś specjalnego, nie będzie to zwykła szarlotka bo będą w niej mój ulubiony kajmak a podaje ją obowiązkowo z lodami. Jest to jeden z ulubionych eksperymentów kulinarnych, jest obłędna. POLECAM! :)
Szarlotka z kajmakiem i lodami
(forma o średnicy ok 27 cm)
- 4 jabłka
- 1 mała puszka masy kajmakowej
- 2 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
- 3 łyżki likieru amaretto
- 1 łyżeczka cynamonu
- lody waniliowe lub ajerkoniak
ciasto:
- 150 g mąki
- 70 g masła
- ½ torebki cukru waniliowego (ok 8 g)
- 1 jajko
- szczypta soli
Przesiewamy mąkę przez sitko, dodajemy cukier i schłodzone masło pokrojone w kosteczkę. Rozcieramy całość palcami, tak jak przy formowaniu ciasta na kruszonkę. Dodajemy jajko i szczyptę soli a następnie ugniatamy ciasto, aż do połączenia się składników. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy ze skórki , usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w kostkę i mieszamy z cynamonem. Orzechy rozdrabniamy. Gdy ciasto będzie już schłodzone na tyle abyśmy mogli zetrzeć je na tarce o grubym oczku, wyjmujemy je z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubych oczkach 2/3 jego objętości. Ścieramy ciasto bezpośrednio do formy, tak aby równomiernie pokryło dno. Na ciasto wykładamy warstwę kajmaku, posypujemy orzechami a następnie układamy jabłka. Pozostałą cześć ciasta ścieramy posypując nią warstwę jabłek. Wstawiamy szarlotkę do nagrzanego do 190 C piekarnika i pieczemy 15 min. Następnie zmniejszamy temp. do 180 C i pieczemy ją ok 30 min. Szarlotkę studzimy i stawiamy do lodówki i chłodzimy, tak aby masa stężała kajmakowa w szarlotce stężała i można było ją kroić. Deser podajemy z lodami waniliowymi lub o smaku ajerkoniaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)