Dostałam od mamy piękną wyhodowaną w domowym ogródku cukinię i nafaszerowałam ją mięsem mielonym, grzybami, warzywami i ricottą. Trudno przebić najlepszy przepis na cukinię, ale mam nadzieję ze ten też przypadnie Wam do gustu.
Cukinia faszerowana mięsem,warzywami i ricottą
- 1 duża cukinia
- 40 g pieczarek
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- 1/2 papryki czerwonej
- 250 g mięsa mielonego
- 250 g ser ricotta
- kilka gałązek świeżego oregano
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki octu winnego
Cukinię umyć i obciąć jej końcówki, wydrążyć część miąższu z
nasionami ze środka nie uszkadzając
formy. Przyprawić obficie pieprzem i wstawić do nagrzanego do 180 C
piekarnika i piec ok 40 min.Można przykryć folią aluminiową gdyby skórka aby zapobiec przypiekaniu skórki (na zdjęciach widać trochę przypieczone kawałki ale lepiej smakuje gdy się przykryje ją folią- wypróbowałam i zdecydowanie polecam). W tym czasie przygotować farsz. Na rozgrzany olej
wrzucić posiekaną cebulkę i doprawić solą i pieprzem, a następnie świeżą
posiekaną chili i smażyć ją do zeszklenia ok 3-4 min. Dodać do niej
przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę i dodać posiekane
pieczarki (doprawić solą). Gdy z pieczarek odparuje woda i się lekko przyrumienią
dodać mięso mielone, doprawić jeszcze raz solą i pieprzem oraz 1 łyżką octu
winnego. Smażyć mięso z pieczarkami na średnim ogniu ok 15 min a następnie
dodać posiekaną paprykę i smażyć jeszcze 3 min, a następnie zdjąć z ognia i wystudzić. Pomidora
sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i usunąć nasiona a miąższ pokroić w
kostkę. Do wystudzonego farszu dodać
jeszcze jedną łyżkę octu winnego, pokrojone w kostkę pomidory, ser ricotta i
wymieszać. Doprawić farsz solą i pieprzem oraz posiekanymi świeżym oregano i
bazylią. Wypełnić cukinię farszem, zakryć końcówki folią aluminiową i piec w
temp 180 C, aż do cukinia będzie miękka (ok 50 min). Pokroić w talarki i serwować na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)