poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Tort bezowy Teofila z jagodami

To, że uwielbiam jagody widać już po pierogach z jagodami i drożdżowych jagodziankach. Dzisiaj dzielę się przepisem, który powstał niedawno z okazji urodzin Teofila. Idealnie nadaje się na uroczyste przyjęcie w letnim sezonie. Polecam też inne pyszne bezowe słodkości: pavlovę truskawkową, pavlovę pinacoladę i tort bezowy z malinami a dla miłośników bezy na śniadanie omlet bezowy z truskawkami.


Tort bezowy Teofila z jagodami
beza:
  • 6 białek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
  • szczypta soli
  • 250 g cukru 

krem jagodowy:
  • 3 żółtka
  • ok 5 czubatych łyżek jagód
  • 20 g masła
  • 150 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • sok z jednej małej cytryny
  •  3 łyżki cukru pudru
  • 1 torebka cukru waniliowego 

krem serowo-czekoladowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
wierzch tortu i polewa
  • ok 300 g jagód
  • 3 kiwi
  • garść ciemnych czereśni
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
Smarujemy szklaną lub metalową miskę cytryną. Oddzielamy ostrożnie białka od żółtek i  wlewamy białka do miski, białka powinny być w temperaturze pokojowej, zatem dobrze jest  jakiś czas wcześniej wyjąć je z lodówki. Uważamy, na to aby nie dostała nam się do białek ani kropelka żółtka ponieważ piana nie będzie chciała się wtedy ubić. Dodajemy stopniowo cukier do białek i ubijamy białka na sztywną pianę. Na koniec wlewamy 1 łyżkę octu winnego i dodajemy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Wykładamy papierem do pieczenia dwie blachy do pieczenia. Połowę piany wykładamy na jedną z blach, najlepiej jednym lub dwoma zdecydowanymi ruchami, tak aby nie naruszyć zbytnio struktury piany. Formujemy z piany koło nie większe niż 25 cm. Czynność powtarzamy na drugiej blasze. Obie bezy wstawiamy do nagrzanego do 150 C piekarnika i pieczemy ok 70-80 min. Mniej więcej w połowie czasu pieczenia należy przykryć bezy folią aluminiową, jeśli chcemy zachować jej biały kolor i zapobiec rumienieniu się. Ja  lubię delikatnie beżowy kolor, więc przykrywam jak już  się trochę przyrumieni. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i pozostawiamy ją w środku do całkowitego wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy krem jagodowy do tortu. W jednej misce ubijamy na białą masę żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodajemy ok 4 czubatych łyżek jagód i miksujemy jeszcze przez 1 min. Dolewamy sok z jednej cytryny, 150 ml mleka oraz dwie czubate łyżki mąki i dalej miksujemy aż do połączenia się mąki z masą, następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę i wstawiamy na mały ogień. Gotujemy ciągle mieszając, ok 5-7 min, aż do zgęstnienia masy. Ostawiamy krem do wystudzenia i przygotowujemy masę serowo-czekoladową.  Tabliczkę białej czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy na rondelka, dodajemy ok 30 ml mleka i rozpuszczamy na małym ogniu. Gdy czekolada będzie płynna zdejmujemy ją z ognia, czekamy aż ostygnie i  mieszamy bez użycia miksera z 250 g mascarpone. Masę wstawiamy do lodówki na 30 min. Bezę delikatnie zdejmujemy z papieru do pieczenia i układamy na talerzu na którym będziemy ją finalnie serwować odwracając ją spodem do góry a następnie nakładamy równomiernie krem jagodowy. Przykrywamy krem jagodowy drugą bezą (też odwróconą spodem do góry) i na nią wykładamy krem serowo-czekoladowy tak, aby pokrył również boki tortu. Wierzch tortu dekorujemy jagodami, plasterkami obranego ze skóry kiwi, czereśniami oraz polewą z mlecznej czekolady. Aby przygotować polewę należy jedną tabliczkę białej czekolady   rozpuścić z 2 łyżkami mleka na małym ogniu. Gdy czekolada jest już płynna zdejmujemy ją z ognia i czekamy, aż ostygnie a następnie wylewamy na wierzch tortu. Tort przechowywać w lodówce.








2 komentarze:

  1. boski!!! zrobiłam go i jestem wniebowzięta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, ja robię go na specjalne okazje, pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...