Drożdżowe bułeczki maślane ze śliwkami i serowym "grzańcem"
Sezon śliwkowy uważam za otwarty. Trochę się ochłodziło, więc grzaniec idealnie pasuje na chłodniejsze wieczory... w drożdżówce? a dlaczego nie :). Dzisiaj drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem dla miłośników tzw "grzańca". Nie zrobiłam jeszcze planowanego chleba ze śliwką ale za to wyszły te pyszne bułeczki. Jak szaleć to na całego, a niedługo ślimaczki drożdżowe :).
Drożdżowe bułeczki maślane ze śliwkami i serowym "grzańcem"
ciasto:
- 450 g mąki
- 15 g świeżych drożdży
- 2 czubate łyżki miodu
- 100 ml wody
- 200 g śmietany 18 %
- 1 jajko
- 120 g sklarowanego masła
- ok 3 łyżki cukru
- szczypta soli
nadzienie:
- ok. 20 śliwek
- 2 łyżki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- cynamon
- goździki
- gałka muszkatołowa
- 1 żółtko
- 350 g twarożku naturalnego
Rozpuszczamy drożdże w mieszance wody ze śmietaną, dodając 2 łyżki miodu, odstawiamy na 10 min. W oddzielnej misce mieszamy 1 jajko, jedną torebkę cukru waniliowego, 3 łyżki cukru białego oraz a następnie dolewamy do mieszanki zaczyn z drożdżami Przesiewamy przez sitko mąkę dodajemy szczyptę soli i wlewamy mieszankę mokrych składników z zaczynem do mąki. Mieszamy ciasto do połączenia składników a potem wykładamy na stolnice i wyrabiamy je ok 7 min, aż będzie gładkie i elastyczne.Można troszkę podsypać mąką, aby łatwiej się wyrabiało ale należy pamiętać ze im mniej mąki tym lepiej. Ciasto formujemy w kulę, umieszczamy je w misce i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min po tym czasie dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto przez ok 3-4 min aż do połączenia się składników i ostawiamy do wyrośnięcia na w ciepłym miejscu przez ok 60 min, aż do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować masę serową z przyprawami. W misce wymieszać twarożek z 2 łyżkami cukru białego, jedną torebką cukru waniliowego, rozgniecionymi w moździerzu 2 goździkami,startą jedną trzecią łyżeczki kory cynamonu i szczyptą startej gałki muszkatołowej oraz jedno żółtko. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm -1,5 cm , pokroić na 10 równych kwadratów i na każdym z nich ułożyć czubatą łyżkę masy serowej z przyprawami. na bokach ułożyć po 4 połówki śliwki i zawinąć różki do środka jakbyśmy wiązali tobołek ;-).
Owoce powinny być ułożone na środku boków kwadratowego placka tak aby wystawiały na wierzchu po zawinięciu rogów. Ostawiamy do wyrośnięcia na 40 min.
Białkiem pędzlujemy wierzch bułeczek posypujemy cynamonem i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 25 min, aż do zrumienienia bułeczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)