Dzisiaj znowu Gordon w mojej kuchni i jego najszybszy a zarazem najprostszy z możliwych sposobów na przygotowanie makaronu. Przepis pochodzi z Sycylii. Kluczem do sukcesu tej bardzo prostej potrawy jest nadać dobrej jakości oliwie z oliwek posmak czosnku i chilli, podgrzewając ją na bardzo małym ogniu, przed dodaniem brokułów. Nie można dopuścić, by czosnek się przypalił, gdyż stanie się gorzki i zdominuje smak potrawy. Ja dodałam od siebie samodzielnie suszone pomidory i bazylię z parapetu, wyszło równie bosko.
Spaghetti z brokułami, czosnkiem, suszonymi pomidorami i chili
(4 porcje)
- 400 g spaghetti
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 5 dużych ząbków czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
- 1 strąk czerwonego chilli, bez pestek i drobno posiekany
- 1 główka brokułów, podzielona na małe różyczki
- garść suszonych pomidorów z oleju
- trochę bulionu z kurczaka
- odrobina soku z cytryny, do smaku
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, do skropienia
- świeża bazylia do udekorowania
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Włóż makaron i gotuj, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kilka minut przed końcem gotowania makaronu, rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek, chilli oraz szczyptę soli i podsmażaj przez minutę. Kiedy czosnek delikatnie się zrumieni na brzegach włóż pomidory suszone pokrojone na paseczki a następnie brokuły i podlej bulionem. Przykryj patelnię i zostaw na 2 min, by brokuły podgotowały się na parze. Zdejmij pokrywkę, wyciśnij nieco soku z cytryny do smaku i wymieszaj z brokułami. Całość dopraw odrobiną soli i pieprzu. Odcedź makaron i od razu przełóż na patelnię, razem z niedużą ilością osolonej wody z garnka, by ułatwić powstanie sosu. Skrop całość oliwą z oliwek i sprawdź , czy makaron jest odpowiednio doprawiony. Podziel na talerze, udekoruj bazylią i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)