poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Suszone pomidory

Supermarkety prześcigają się w promocjach na pomidory, straganowe lady na targowiskach i w ulicznych warzywniakach uginają się od wspaniałych dojrzałych i pachnących słońcem pomidorków. Przyszedł zatem czas na spożytkowania tego dobrodziejstwa czyli suszenie! Niestety w naszym klimacie nie można tego robić na słońcu, ale równie dobrze sprawdza się piekarnik. Przetestowałam tą metodę i z czystym sumieniem mogę ją polecić jako idealny substytut śródziemnomorskiego słońca. Są osoby, które używają do suszenia kuchenki mikrofalowej, jeśli wypróbuje ten sposób podzielę się wrażeniami i zaktualizuję ten post. 


Suszone pomidory
  • 10 kg pomidorów małych
  • 1 główka czosnku
  • olej roślinny
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • sól morska
  • cukier
  • kapary


Zalewa na 10 słoików po 250 ml:
(po 2-3 łyżki na słoik, można wiecej)
  • 150 ml octu winnego
  • 10 płaskich łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki soli morskiej












Pomidory myjemy, kroimy na pół i wydrążamy nasienny środek. W wersji dla leniwych można pozostawić nasiona ale musimy mieć wtedy na względzie że czas suszenia znacznie się wydłuży.
Łódeczki osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy ciasno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i oprószamy solą morską do smaku oraz 1,5 łyżeczki cukru na blachę. 
Na koniec skrapiamy pomidory octem winnym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 C z termoobiegiem. Uchylamy drzwiczki i suszymy od 4-5 h. Po 3 h zaglądamy co jakiś czas i wyjmujemy mniejsze kawałki, które już się ususzyły.
 W międzyczasie przygotowujemy zalewę octową mieszając 150 ml dobrej jakości octu z białego wina z 10 łyżeczkami cukru i 2 łyżeczkami soli. Układamy pomidory w słoikach (250 ml) do 2/3 wysokości dodajemy 2-3 łyżki zalewy,  1-2 pokrojone na pół ząbki czosnku, 1 kapar, kilka listków posiekanej bazylii i oregano. 
W rondlu podgrzewamy olej i wrzącym zalewamy słoiki tak aby zakryły pomidory, a następnie szybko je zakręcamy i stawiamy do góry dnem. 





Zapasy na zimę - I edycja 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...