Uwielbiam dobrodziejstwa lata, tanie warzywa i owoce nie pozwalają przejść koło siebie obojętnie. Dzisiaj makaron z sosem na bazie tego co króluje na straganach, choć cukinie pochodzą z domowego ogródka :). Tęsknię za Włochami i domowymi makaronami...echh, ale nie weszłam jeszcze na taki poziom kulinarny, żeby zrobić penne bez specjalistycznej maszyny. A na deser będzie tiramisu :). Viva Italia !
Penne z cukinią, papryką i pomidorami w sosie z sera
pleśniowego
(3-4 porcje)
- 2 młode małe cukinie
- 1/2 cebuli cukrowej
- 1 papryka czerwona
- kawałek świeżej papryki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 4-5 listków świeżej bazylii
- 2 mięsiste pomidory
- 80 g sera pleśniowego
- 150 g śmietany 18 %
- makaron penne 3-4 porcje
Cukinię umyć i pokroić w talarki. Rozgrzać niewielką ilość
oleju na patelni i smażyć partiami do zrumienienia talarki cukinii. Układać
usmażoną cukinię na talerzu wyłożonym ręczniku papierowym aby pozbawić ją
nadmiaru tłuszczu, a następnie doprawić
solą i pieprzem.
Na patelni z 2 łyżkami oleju udusić do miękkości cebulę
pokrojoną w kostkę. Gdy cebula będzie już miękka dodać czosnek przeciśnięty
przez praskę oraz posiekaną paprykę chili. Smażyć całość przez 1-2 minuty i
dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę
czerwoną, smażyć pod przykryciem ok 7-10 min i dodać śmietanę oraz ser
pleśniowy pokrojony w kosteczkę. Wymieszać całość i gotować jeszcze ok 4 min.
Następnie dodać usmażoną cukinię, zamieszać. Na wierzchu ułożyć pomidory
pokrojone w kostkę i już nie mieszać. Pomidory powinny być mięsiste, jeśli
mają za dużo wody możemy pozbawić je wodnistych nasion przez dodaniem do sosu.
Gotujemy sos jeszcze chwilę ok 3 min, uważamy aby pomidory się nie rozgotowały
na puree. W międzyczasie gotujemy
makaron aldente. Podajemy makaron na ciepło polany sosem. Możemy oprószyć danie
parmezanem i udekorować świeżą bazylią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)