piątek, 8 marca 2013

Banana bread

Znowu wędrujemy na drugi kontynent, skoro były muffiny to musi być też banana bread. Jest to typowe amerykańskie ciasto, wypiekane w podłużnych formach przypominające kształtem chleb.  Ciasto pierwszy raz pojawiło się w książce kucharskiej Pislburry w 1933 roku, i stało się  standardowym przykładem potrawy promującej używanie sody i proszku do pieczenia. Do ciasta proponuje lody bananowe. To dla mnie rewolucja, zamrożone a potem zmiksowane banany smakują jak prawdziwe lody i są co najważniejsze zdrowe. Polecam:)

























Banana bread
(składniki na formę keksową o dł. 30 cm.)
  • 150 g cukru brązowego
  • 60 g olej słonecznikowego
  • 60 g miękkiego masło (wyjąć z lodówki 30 min przez przygotowaniem)
  • 3 dojrzałe banany 
  • 2 jaja 
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ½ cynamonu mielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 120 g pestek dyni
  • 70 g rodzynków

Lody bananowe:
(1-2 gałki)
  • 1 banan
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sherry (opcjonalnie)


Obieramy ze skórki banany i rozgniatamy je widelcem, aż utworzy nam się puree bananowe.
Do cukru dodajemy masło i olej. Ucieramy na gładką masę, może byc widać kryształki cukru- nie zrażać się ;-). Gdy masa zrobi się już biała wbijamy po jednym jajku i miksujemy. Pogniecione banany dodajemy do masy i mieszamy. 
Do masy dodajemy przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, cynamonem i gałką muszkatułową. Delikatnie mieszamy bez miksera a następnie wsypujemy do masy obtoczone w mące pestki dni i rodzynki. 

































Ciasto piec  w rozgrzanym piekarniku przez 10 min  w 200 C a następnie 40-50 min 160 C. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest gotowe, jesli nie bedą zostawać kawałki ciata na wykałaczce którą wbijamy w ciasto aby sprawdzić czy jest już gotowe to oznacza ze ciasto się upiekło.
























Do przygotowania lodów będziemy potrzebować banana, który musi być zmrożony w skórce przez kilka godzin w zamrażalniku. Wyjmujemy banana czekamy 15 min i obieramy go ze skórki i włókien. Miksujemy blenderem i dodajemy cynamon. Podajemy z ciastem posypanym cukrem pudrem i cynamonem. Mniam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...