środa, 20 marca 2013

Żurek wielkanocny

No i przyszła pora na świąteczny żur, w ostatni weekend robiłam jego próbę generalną przed Wielkanocą. Do tej pory nie wiem dokładnie czym się różni żurek od barszczu białego. Są źródła które podają, że różni się tym że robi się go na zakwasie z mąki żytniej a barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej i wywarze z boczku i kiełbaski. To u mnie będzie jakoś pomieszane, tak żeby było po prostu smacznie.  Posta wrzucam już dziś bo potrzeba, aż 3-4 dni żeby zakwas dojrzał i chce żebyście zdążyli przygotować się  przed Wielkanocą :).Można też kupić gotowy zakwas, nie polecam tych sprzedawanych w butelkach plastykowych bleeeee....ani to eko ani zdrowe, albo tym bardziej żurku z torebki :(. A wiec zaczynamy od podstaw... Jeśli mamy odrobinę czasu to sami hodujemy zakwas. Będziemy potrzebować 3/4 szklanki mąki żytniej i duży glinianego garnek lub szklany słój. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (ale nie z wrzątkiem, ponieważ grozi to powstaniem klusek :)) tak aby zrobiło nam się ciasto o konsystencji przypominającej ciasto na naleśniki , jeśli ktoś nigdy nie robił naleśników ;-) przepis znajdzie TU. Następnie dodajemy 4 szklanki przegotowanej, letniej wody, kilka skórek z razowego chleba, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego i kilka ziaren pieprzu. 
Naczynie w którym będziemy hodować zakwas przykrywamy gazą i czekamy 3-4 dni, aż dojrzeje i się pięknie zakwasi. Do dzieła ! :)



Żurek wielkanocny
  • 1 1/2 litra wody
  • 1 1/2  szklanki zakwasu razowego na żurek
  • 200 g boczku
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka czubata majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego chrzanu
  • 2 pętka kiełbasy białej
  • 1 pętko kiełbasy swojskiej
  • 6 łyżek śmietany 18%
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • jajka 
  • sól
  • pieprz 

Podsmażyć przez 10 min pokrojony w kostkę boczek z drobno posiekaną cebulą. Do wody dodać kiełbasę,podsmażony z cebulką boczek, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok 20 min, a następnie wyjąć kiełbaski. Potem wlać żurek i doprawić chrzanem,majerankiem, solą i pieprzem, gotować przez 10 min. Doprawić śmietaną i wrzucić z powrotem kiełbaski (można każdą pokroić na 3 części), gotować 10 min. W międzyczasie ugotować jajka na twardo. Podawać barszcz gorący z jajkiem pokrojonym w na pół lub w ćwiartki oraz z  kiełbaską .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...