poniedziałek, 28 stycznia 2013

Scones- angielskie bułeczki

Po benedyktyńskich jajkach wciąż czuje się jak angielska królowa i aby przedłużyć ten stan postanowiłam przygotować dzisiaj na śniadanie angielskie bułeczki z rodzynkami- scones, które Anglicy jadają nie tylko na śniadanie, ale też w czasie tzw. tea time. Scones idealnie smakują na ciepło z masłem, dodaje się do nich konfiturę z truskawek lub świeżo posiekane truskawki ze kremem, ja lubię je również z konfiturą pomarańczową. Kiedyś pyszne scones serwowała herbaciarnia przy Marks & Spencer na al. Jerozolimskich. Aktualnie herbaciarni już tam nie ma a ja z tęsknoty za smakiem tych cieplutkich scones z masełkiem postanowiłam zrobić swoje. Muszę się nieskromnie przyznać, że wyszły lepsze! Angielskie przepisy podają, iż należy użyć tzw. self rising flour, czyli mieszankę mąki ze spulchniaczami.  Ja używam  zwykłej mąki z proszkiem do pieczenia i to w zupełności wystarcza. Jeśli ktoś lubi puchate ciasteczka, może przygotować swoją własną self rising flour, gdzie na każde 150 gr mąki dodajemy ½ łyżeczki proszku do pieczenia i ½ łyżeczki sody.



 Scones z rodzynkami
  • 240 gr mąki (ok 2 szklanek)
  • 60 gr masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 gr rodzynek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki soli
  • Ok. 150 ml mleka



Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól przez sitko i dodać do niej masło pokrojone w 2-3 cm kostki.

Ucierać koniuszkami palców mąkę z masłem, tak jak ucieramy ciasto do kruszonki (do momentu aż całość zamieni się w masę składającą się z maleńkich grudek). Nie wolno używać miksera do tej czynności, ponieważ ciasto scones’a będzie wtedy twarde i płaskie! 


Gdy mąka z masłem jest już utarta (będzie miała dość suchą konsystencję, jak piasek) dodać cukier puder i rodzynki i wymieszać łyżką. W utartym cieście zrobić duży dołek i dodawać powoli mleko. 


Mieszać bardzo delikatnie nożem, przecinając ciasto w różnych kierunkach. Może okazać się, że nie zużyjecie całego mleka. 


Uformować kulkę na posypanym mąką blacie , ugniatać tak krótko jak to tylko możliwe nie dłużej niż  1-2 minuty i rozwałkować ciasto na grubość 2,5 cm , wyciąć kółka o średnicy szklanki, ułożyć na wysmarowanym tłuszczem papierze do pieczenia w odległości ok 2 cm od siebie. 






Wierzchy scones posmarować mlekiem za pomocą pędzla i piec w 220 C przez ok 15-20 min na górnej półce.

 Nie otwieraj w trakcie piekarnika. Po upływie ok 15 min można przekroić jedną bułeczkę na próbę, aby sprawdzić czy są już gotowe.




6 komentarzy:

  1. szukałam przepisu na idealne scones , te są boskie. Pachnie w całym domu!

    OdpowiedzUsuń
  2. z dżemikiem truskawkowym smakuje idealnie, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takkk, dżemik truskawkowy pasuje idealnie, może być też pomarańczowy:)

      Usuń
  3. A ja spróbowałam z nowym wynalazkiem - dżemem kiwi. Pasował też w miarę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...