środa, 23 stycznia 2013

Blondie czekoladowa z konfiturą z pomarańczy

To już ostatnie ekspersowe ciastko z naszego spotkania przy kawie, niebawem pojawią się inne desery i słodkości:).

Ekspresowa blondie z konfiturą z pomarańczy

(1 porcja)
fot. Piotr Łoziński
  •  1 żółtko
  •   1 łyżka mleka
  •   3 łyżki mąki
  •    6 kostek białej czekolady
  •   2 łyżki cukru pudru
  •   2 łyżki masła
  •   1 łyżka konfitury pomarańczowej
  •   Dodatki :  Kogel-mogel (zmiksowane 1 żółtko z 3 łyżkami cukru), nitki ze skarmelizowanego cukru, cynamon, sos czekoladowy.





  
      Roztrzepujemy żółtko, dodajemy mąkę, cukier i mleko. Wszystko mieszamy, a następnie rozpuszczamy czekoladę z dwoma łyżkami masła, studzimy i dodajemy do masy. Wlewamy połowę masy do salaterki, kładziemy delikatnie łyżkę konfitury pomarańczowej i przykrywamy ją resztą masy, a następnie wstawiamy na 2 minuty na najwyższą moc do kuchenki mikrofalowej. Ciastko podajemy ciepłe, zaraz po wyjęciu z mikrofali. Polecam  udekorować je koglem-moglem, cynamonem i nitkami ze skarmelizowanego cukru oraz sosem czekoladowym.
fot. Piotr Łoziński



2 komentarze:

  1. robiłam, cudo! być może niebawem pojawi się u mnie na blogu, zapraszam!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...