poniedziałek, 24 lutego 2014

Prosta sałatka kalafiorowa

"Zygmunt Stary tak kochał swoją żonę, że zaczął jeść kalafiory" . Mało kto wie iż ta piękna roślina z rodziny kapustowatych jest bogatym źródłem witaminy C. Zjadając 100 g surowego kalafiora zapewniamy sobie 100 % dziennego zapotrzebowania wit. C. Podczas gotowania mniejsza się ona o około połowę. Należy pamiętać aby zawsze kalafiora gotować bez przykrywki tak aby nie powodować gromadzenia się przykrej w zapachu siarki w potrawie, która się uwalnia z warzywa pod wpływem wysokiej temperatury. 

Prosta sałatka kalafiorowa*
(2 porcje)

  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • sól

sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu light
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • vegeta


Kalafiora oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Blanszować ok 5 min w osolonym wrzątku, osączyć i pozostawić do całkowitego wystudzenia a następnie dodać posiekany koperek. Aby przygotować sos wymieszać jogurt naturalny z majonezem i doprawić czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz szczyptą vegety do smaku. Sos wymieszać z kalafiorem. Sałatkę podawać schłodzoną.

*przepis pochodzi z książki "Zdrowe kalorie"





2 komentarze:

  1. Wspaniała sałatka :) Przepyszna :) Muzyka na stronie również bardzo mi się podoba :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna sałatka - smaczna i prosta w przygotowaniu, śmiało polecam, obawiałem się trochę surowego czosnku z kalafiorem, ale było ok. :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...