niedziela, 4 sierpnia 2013

Zupa krem z pomidorów i papryki z pieczarkami i kluskami z kurczakiem

Nie wyobrażam sobie kuchni bez pomidorów i papryki, tak jak nie wyobrażam sobie życia bez kremu z pomidorów. Pomidory nazywane w przeszłości wilczymi brzoskwiniami, jabłkami miłości, złotymi jabłkami czy jabłkami z Peru są moim ulubionym warzywem. Polska nazwa pomidor pochodzi od włoskiego słowa pomidori co oznacza nic innego jak w dosłownym tłumaczeniu złote jabłko.  Oprócz tego, że są pyszne to zawierają dużo likopenu, który ma działanie antynowotworowe. Co ciekawe przetwory z dodatkiem tłuszczu zawierają go więcej niż świeże owoce. Korzystając z pory roku i pięknych dojrzewających na słońcu, aromatycznych i czerwonych pomidorów przygotowałam pyszny krem, który jest na tyle sycący i jednocześnie atrakcyjny w smaku i wyglądzie, że może stać się posiłkiem głównym.

Zupa krem z pomidorów i papryki z pieczarkami i kluskami z kurczakiem

krem:

  • ok. 300 g udźca z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 20 g selera
  • 3 gałązki rozmarynu
  • ok 30 g pora
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe


  • 550 g niedużych pomidorów
  • 2 (ok. 350 g)  papryki czerwone
  • 350 g. pieczarek
  • 80 g. sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 łyżka oliwy
  • 40 g masła
  • posiekany kawałek świeżej papryki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki śmietany

kluski ziemniaczane z kurczakiem 

  • 250 g ziemniaków
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 80 g sera
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 średnie jajko
  • udziec z kurczaka (z bulionu )
  • łyżeczka soli
  • kilka listków posiekanej bazylii



Do ok 1,5 l zimnej wody wkładamy udziec z kurczaka, dwie marchewki pokrojone w talarki, kawałek selera w całości, por pokrojony w plasterki, 3 gałązki rozmarynu, 4 ziarna ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Gotujemy całość ok 1 h na małym ogniu.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i 20 g masła, po czym wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę i dusimy ją przez ok. 5 minut na średnim ogniu, dodajemy posiekaną chili i  czosnek, mieszamy a następnie przesuwamy na bok patelni. Wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażamy przez 7 minut na dość dużym ogniu, dbając by nie przypaliła się nam cebula leżąca na boku patelni. 
Gdy papryka nam się lekko przyrumieni dodajemy pomidory w całości i dusimy pod przykryciem 15 minut. Pod koniec duszenia rozgniatamy pomidory łyżką, mieszamy i zdejmujemy z ognia. 

Do gotującego się bulionu dodajemy obrane i pokrojone na połówki ziemniaki i gotujemy do miękkości, następnie wyławiamy je z bulionu, wyjmujemy też mięso, liść laurowy, ziele angielskie oraz selera.  Mięso z udźca i ugniecione dokładnie ziemniaki studzimy a przyprawy i seler wyrzucamy. 
Blendujemy mięso z ziemniakami a następnie mieszamy z ok 200 g mąki (jeśli ziemniaki są bardzo wilgotne możemy dodać więcej mąki) z jednym średnim jajkiem, jedną łyżką oliwy, 80 g startego sera. 
Ugniatamy ciasto na blacie posypanym mąką, aż będzie gładkie a następnie dzielimy na 3 kule. Każdą z nich formujemy w długi wałek o grubości ok 2 cm. Wałek kroimy na małe kawałki ok 1 cm i formujemy dłońmi małe owalne kluski. Po uformowaniu kuleczek naciskamy nożem przez środek każdego kluska robiąc wgłębienie.  
Wrzucamy kluski do gotującej się osolonej wody, gotujemy do wypłynięcia na powierzchnię ok 3 min, a następnie wyławiamy je łyżką cedzakową i wrzucamy na chwilę do lodowatej wody. Zahartowane kluski odcedzamy i polewamy odrobiną oliwy, aby się nie sklejały.

Duszoną paprykę z pomidorami i cebulą przenosimy z patelni do bulionu, zagotowujemy, doprawiamy świeżo posiekaną bazylią a następnie blendujemy. Krem przecieramy przez sito, aby pozbyć się skórek z papryki i pomidorów, doprawiamy śmietaną i gotujemy jeszcze przez 2 min. 

Na patelni  rozgrzewamy 20 g masła i smażymy do zrumienienia na średnim ogniu pieczarki pokrojone w cienkie plasterki. Usmażone pieczarki dodajemy do ciepłego kremu , cześć pozostawiamy do udekorowania porcji. Krem podajemy na ciepło z kluseczkami. 

Amore pomodori!

1 komentarz:

  1. Pyszna, pożywna i rozgrzewająca zupka, w sam raz na zimową porę :) Wyszła bardzo smaczna. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...