piątek, 16 sierpnia 2013

Drożdżowe bułeczki maślane ze śliwkami i serowym "grzańcem"

Sezon śliwkowy uważam za otwarty. Trochę się ochłodziło, więc grzaniec idealnie pasuje na chłodniejsze wieczory... w drożdżówce? a dlaczego nie :).  Dzisiaj drożdżowe bułeczki z serowym nadzieniem dla miłośników tzw "grzańca". Nie zrobiłam jeszcze planowanego chleba ze śliwką ale za to wyszły te pyszne bułeczki. Jak szaleć to na całego, a niedługo ślimaczki drożdżowe :).

Drożdżowe bułeczki maślane ze śliwkami i serowym "grzańcem"

ciasto:

  • 450 g mąki
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 czubate łyżki miodu 
  • 100 ml wody
  • 200 g  śmietany 18 %
  • 1 jajko
  • 120 g sklarowanego masła
  • ok 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

nadzienie:

  • ok. 20 śliwek
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • cynamon
  • goździki
  • gałka muszkatołowa
  • 1 żółtko
  • 350 g twarożku naturalnego

Rozpuszczamy drożdże w mieszance wody ze śmietaną, dodając 2 łyżki miodu, odstawiamy na 10 min. W oddzielnej misce mieszamy 1 jajko, jedną torebkę cukru waniliowego, 3 łyżki cukru białego oraz   a następnie dolewamy do mieszanki zaczyn z drożdżami  Przesiewamy przez sitko mąkę dodajemy szczyptę soli i wlewamy mieszankę mokrych składników z zaczynem do mąki. Mieszamy ciasto do połączenia składników a potem wykładamy na stolnice i wyrabiamy je ok 7 min, aż będzie gładkie i elastyczne.Można troszkę  podsypać mąką, aby łatwiej się wyrabiało ale należy pamiętać ze im mniej mąki tym lepiej. Ciasto formujemy w kulę, umieszczamy je w misce i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min po tym czasie dodajemy posiekane masło i wyrabiamy ciasto przez ok 3-4 min aż do połączenia się składników i ostawiamy do wyrośnięcia na  w ciepłym miejscu przez ok 60 min, aż do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować masę serową z przyprawami. W misce wymieszać twarożek z 2 łyżkami cukru białego, jedną torebką cukru waniliowego, rozgniecionymi w moździerzu 2 goździkami,startą jedną trzecią łyżeczki kory cynamonu i szczyptą startej gałki muszkatołowej oraz jedno żółtko. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o grubości 1 cm -1,5 cm , pokroić na 10 równych kwadratów i na każdym z nich ułożyć czubatą  łyżkę masy serowej z przyprawami. na bokach ułożyć po 4 połówki śliwki i zawinąć różki do środka jakbyśmy wiązali tobołek ;-). 

Owoce powinny być ułożone na środku boków kwadratowego placka tak aby wystawiały na wierzchu po zawinięciu rogów. Ostawiamy do wyrośnięcia na 40 min. 
Białkiem pędzlujemy wierzch bułeczek posypujemy cynamonem i wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy ok 25 min, aż do zrumienienia bułeczek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...