sobota, 13 lipca 2013

Tarta trzy sery z pieczonymi w rozmarynie pomidorami

Jestem wielką fanką quiche i wytrawnych tart zatem pojawią się tutaj pewnie jeszcze nie jeden raz. Był już quiche z bakłażanem, pieczonymi ziemniakami, pomidorami, fetą i mozzarellą, quiche z kurczakiem rukolą, serem pleśniowym i winogronami oraz quiche z pieczarkami, papryką i oscypkiem. Przyszła pora na prosty w składniki ale niezwykle smaczny przepis na quiche z pieczonymi pomidorami i serem mozzarella, serem żółtym i parmezanem. Uwielbiam kwaskowo-słodki smak pieczonych i suszonych pomidorów :).



Tarta trzy sery z pieczonymi w rozmarynie pomidorami

ciasto:

  • 150 g mąki
  • 1 małe jajko
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżek zimnej wody

wypełnienie:
  • 5 pomidorów
  • 1 kulka sera mozzarella
  • kilka gałązek rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • kawałek świeżej papryczki chili posiekany
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • ¾ szklanki startego sera żółtego
  • kilka listków bazylii

Pomidory umyć i osuszyć a następnie pokroić na połówki oraz doprawić solą i pieprzem. Blachę polać oliwą (ok 4 łyżek) i ułożyć na niej połówki pomidorów wewnętrzną stroną do góry.Na pomidorkach ułożyć czosnek pokrojony w plasterki i listki świeżego rozmarynu.
 Piec w temperaturze 180 C przez ok 40 min, po upieczeniu odstawić do wystudzenia i usunąć ogonki. W tym czasie przygotować ciasto na quiche. 
Przesiewamy przez sitko 150 g mąki, dodajemy 1 małe jajko i 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę. Rozcieramy palcami ciasto jak przy ucieraniu kruszonki. W 1-2 łyżkach wody rozpuszczamy 1/2 łyżeczki soli i dodajemy do ciasta. Gdy składniki się połączą i ciasto stanie się już gładkie, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na minimum 40 min do lodówki. Po min 40 min. wyjmujemy ciasto z lodówki i postępujemy z nim w ten sam sposób jak ciastem na quiche z papryką i pieczarkami. Kładziemy ciasto na dużym kawałku folii spożywczej i przykrywamy drugim kawałkiem a następnie wałkujemy placek o grubości ok 4 mm i  średnicy trochę większej niż średnica naszej formy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Zdejmujemy z jednej strony folię i przekładamy do formy na drugim kawałku foli, dzięki temu zminimalizujemy ryzyko porwania ciasta. Wkładamy ostrożnie placek do formy, dociskamy i zdejmujemy drugą folię z wierzchu. Pozostawiamy trochę ciasta ponad brzegiem naczynia ponieważ podczas pieczenia brzegi troszkę opadają. Widelcem robimy otwory w cieście, aby para mogła się uwalniać i ciasto się nie wybrzuszało a następnie wstawiamy jeszcze na 10 min do lodówki. Wyjmujemy z lodówki ciasto na quiche przykrywamy je folią aluminiową i wkładamy obciążenie z kulek ceramicznych do pieczenia lub grochu, fasoli czy ryżu. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Po 15 min zdejmujemy obciążenie z ciasta i pieczemy bez przykrycia jeszcze 7-10 min. Wyjąć ciasto na quiche z piekarnika i pozostawić do lekkiego ostudzenia. W tym czasie przygotować masę jajeczną. Do garnka wbić dwa jajka, dodać 100 g śmietany kremówki, 1 łyżkę kwaśnej śmietany, 3 łyżki parmezanu, posiekaną papryczkę chili oraz starty ser żółty. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić solą (uwaga! ser jest słony). Ułożyć upieczone pomidory na cieście oraz pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie wylać masę jajeczną i ozdobić listkami świeżej bazylii. 
Całość piec w piekarniku przez 40 min w 180 C. 

5 komentarzy:

  1. Również jestem wielką fanką quiche a im więcej ciągnącego się, aromatycznego sera tym lepiej :) Dlatego to danie zdecydowanie idealne dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boska tarta! Serowe są najlepsze <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. justyna, zrobiłam wczoraj, pierwszy własnoręczny quiche ever, pyszota. goście zajadali za smakiem! pozostaje mi zaprosić kolejnych by móc go znów upiec :) w repertuarze zdecydowanie na początku listy, rozmaryn to cudowny pomysł. dzięki! *

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sylwia, pochwal się zdjęciami na stronie FB następnym razem :):*

      Usuń
  4. Super tarta, polecam, jeśli ktoś lubi serowe przysmaki, będzie zachwycony!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...