wtorek, 9 lipca 2013

Makaron po grecku z cukinią, kurczakiem w szałwii, suszonymi pomidorami i fetą

Nie jest to żadne danie przywiezione z wakacji, ale jest inspirowane smakami, zapachami i wspomnieniami, które z Grecją mi się kojarzą, choć są na pograniczu Włoch. Do dania użyłam grecki olej sezamowy, którego generalnie nie używa się do smażenia ale nie mogłam się powstrzymać, bo uwielbiam jego łagodny orzechowy zapach i delikatny smak. Zazwyczaj używam go do sałatek i marynat, ale dzisiaj chciałam mieć cukinię z lekko orzechową nutą, zatem poszedł do smażenia :).Szałwia z mojego parapetowego ogródka, która bardziej charakterystyczna jest dla kuchni włoskiej niż greckiej nadała kurczakowi niespotykanego aromatu i w połączeniu z fetą i suszonymi pomidorami utworzyła mieszankę, która jest wprost idealna. Polecam :)


Makaron po grecku z cukinią, kurczakiem w szałwii, suszonymi pomidorami i fetą
(2 porcje)

·        1 młoda cukinia
·        160 g piersi z kurczaka
·        ok. 60 g suszonych pomidorów
·        40 g sera feta
·        makaron penne (2 porcje)
·        2 łyżki oleju z pomidorów
·        kawałek świeżej papryczki chili
·        120 g śmietany
·         2 łyżki gęstego jogurtu
·        grecki olej sezamowy (do marynaty i smażenia cukinii)

marynata do kurczaka:
·        4 listki szałwii
·        ½ ostrej posiekanej papryczki
·        2 łyżki octu winnego
·        1 łyżka oleju sezamowego
·        sól


Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski a następnie wrzucamy do miski i mieszamy z czterema posiekanymi listkami szałwii, połową posiekanej papryczką chili, 2 łyżkami octu winnego, 1 łyżką oleju sezamowego i solą. 
Odstawiamy do lodówki na min 15 min (im dłużej tym lepiej). W tym czasie cukinię kroimy w 7-10 mm plastry, pomidory suszone w cienkie paseczki a ser feta w drobną kostkę. Wlewamy na patelnie olej sezamowy (ok 2 łyżek ) i smażmy cukinię bez soli z obu stron, aż do zrumienienia, wkładamy na patelnię partiami żeby nie zaczęła nam się dusić tylko smażyła, w razie potrzeby dolewamy oleju. Po usmażeniu cukinię wyjmujemy na ręcznik papierowy i pozbywamy się namiaru tłuszczu. Na patelnie w której smażyła się cukinia wlewamy 1-2 łyżki oleju z pomidorów suszonych i smażymy kawałki kurczaka, aż do zrumienienia z obu stron ok 10 min. 
Gdy kurczak jest już rumiany dodajemy suszone pomidory, przesmażamy jeszcze 1-2 min i wlewamy 120 g śmietany i 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego. Mieszamy i zagotowujemy przez 2-3 min, a następnie dodajemy smażoną cukinię i częściowo pokrywamy ją sosem (nie mieszamy aby się nie rozpadła) oraz posypujemy kostkami fety. 
Patelnie przykrywamy pokrywką i dusimy całość ok 7-10 min. W tym czasie gotujemy al dente makaron penne zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gorący makaron odcedzamy, układamy na talerzu i przykrywamy gorącym sosem, możemy dodać jeszcze kilka  kostek  świeżej fety.


1 komentarz:

  1. Warto spróbować, wszystko to razem bardzo dobrze się komponuje, świetnie smakuje, ogólnie na 5 z + :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...