niedziela, 9 czerwca 2013

Quiche z papryką w tymianku, pieczarkami i oscypkiem

Próbowałam quiche lorraine wg receptury Rachel Khoo i obiecałam, że się podzielę przepisem, ale  pomimo tego że podziwiam prostotę wykonania jej przepisów to quiche jednak będę robić według własnej receptury. Bliższy w tym temacie jest mi Gordon Ramsey, który tak jak ja rozciera palcami ciasto jakby chciał zrobić kruszonkę :)) i zapieka ciasto zanim wleje do niego farsz. Dostałam na urodziny książkę Ramseya  "Szef kuchni po godzinach" i chyba jest ona bliższa mojemu sercu niż "Mała paryska kuchnia", która była tak bardzo wyczekiwana przeze mnie z uwagi na to że uwielbiam Rachel za jej podejście do życia i nieodparty wdzięk. Tak naprawdę, chciałam odtworzyć  smak quiche, który miałam okazję jadać kilka lat temu w herbaciarni angielskiej Tea Time przy alejach jerozolimskich. Herbaciarni tam już nie ma, rozebrano nawet budynek Marks&Spencer, w którym się mieściła, ale pozostało wspomnienie smaku  który nie dawał mi spokoju. Serwowano tam 3 rodzaje quiche: z boczkiem ala lorraine, ze szpinakiem i z papryką. Ja przygotowałam quiche nieco wzbogacony bo jest w nim papryka, cebula, tymianek, pieczarki i wspaniały oscypek prosto z Zakopanego, czyli quiche będzie po polsku ;-).



Quiche z papryką w tymianku, pieczarkami i oscypkiem

ciasto:

  • 150 g mąki
  • 1 małe jajko
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka zimnej wody


wypełnienie:

  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 150 g kremówki 30 lub 36 %
  • 70 g śmietany
  • 80  czerwonej papryki
  • 80  żółtej papryki
  • 30 g cebuli
  • 50 g pieczarek
  • szczypta tymianku
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g startego oscypka
  • sól
  • pieprz


Przesiać przez sitko 150 g mąki, dodać 1 małe jajko i 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę. Rozcierać palcami ciasto jak przy ucieraniu kruszonki. Dodać 1-2 łyżek lodowatej wody, w której rozpuścić pół łyżeczki soli. Gdy składniki się połączą i ciasto stanie się już gładkie, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na minimum 1 h do lodówki.
 Ciasto może leżeć przez całą noc. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, dusimy do miękkości. Gdy cebula będzie miękka dodajemy pieczarki i smażymy je, aż się lekko przyrumienią, wrzucamy paprykę i smażymy kilka 7 min. do momementu aż zacznie mięknąć.  Farsz zostawiamy do ostygnięcia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i postępujemy z nim w ten sam sposób jak z ciastem na tartę. Kładziemy ciasto na dużym kawałku folii spożywczej i przykrywamy drugim kawałkiem a następnie wałkujemy placek o grubości ok 4 mm i  średnicy trochę większej niż średnica naszej formy.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Zdejmujemy z jednej strony folię i przekładamy do formy na drugim kawałku foli dzięki temu zminimalizujemy ryzyko porwania ciasta. Wkładamy ostrożnie placek do formy, dociskamy i zdejmujemy drugą folię z wierzchu. Pozostawiamy trochę ciasta ponad brzegiem naczynia ponieważ podczas pieczenia brzegi troszkę opadają. Widelcem robimy otwory w cieście, aby para mogła się uwalniać i ciasto się nie wybrzuszało.
 Przykrywamy ciasto folią aluminiową i wkładamy obciążenie z kulek ceramicznych do pieczenia lub grochu, fasoli czy ryżu.
 Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy ciasto przez 15-20 min z obciążeniem a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 min. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy chwilę aż się przestudzi. W tym czasie przygotowujemy masę jajeczną. Mieszamy 3 żółtka z 2 jajkami, 150 g śmietanki i 70 g śmietany kwaśnej, dodajemy 2/3 części startego sera (resztą posypiemy wierzch quiche  ) a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Uwaga! ostrożnie z solą ponieważ oscypek jest dość słony. Wkładamy farsz i wlewamy masę jajeczną do ciasta. Quiche umieszczamy na najniższej półce, w piekarniku nagrzanym  do 180 C i pieczemy ok 40 min, do zrumienienia wierzchu. Gdy wierzch troszkę się zetnie, otwieramy na chwilę piekarnik i posypujemy resztą sera. Podajemy na ciepło lub zimno, dobrze smakuje z ketchupem :).




4 komentarze:

  1. Wyglada smakowicie jutro sprobuje zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniałe quiche. lubię takie smaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. będą jeszcze inne kompozycje, zapraszam do odwiedzin, pozdrowienia :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...