piątek, 7 czerwca 2013

Sałatka z kurczakiem, melonem i gorgonzolą w sosie ananasowym

Uwielbiam melony i ich orzeźwiający zapach.. Zważywszy na to, że wczoraj znowu obchodziłam swoje 18-te urodziny ;-) to może nawet melonowa maseczka powstanie z resztek po lunchu ;-). Podobno melon zawiera składniki przeciwdziałające starzeniu i przeciwdziałające negatywnemu działaniu wolnych rodników, ale przede wszystkim ten niesamowity gatunek ogórka z rodziny dyniowatych jest pyszny i niskokaloryczny. W połączeniu z serem pleśniowym i kurczakiem wyszedł idealnie :).




Sałatka z kurczakiem, melonem i gorgonzolą w sosie ananasowym
(1 porcja)
  • ok 50 g mieszanki sałat
  • 120 g piersi z kurczaka
  • 20 g sera gorgonzola
  • 5 cienkich plastrów melona
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 8 plasterków ogórka
  • 2 łyżki prażonych orzechów włoskich

marynata do mięsa:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chili

Sos:
  • 4 łyżki syropu z ananasa z puszki
  • 1 łyżka musztardy słodkiej
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta chili


Pierś z kurczaka opłukać i pokroić w paski. Do kurczaka dodać jedną łyżkę koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki słodkiej papryki, dwie łyżki oliwy, jedną łyżkę musztardy i szczyptę chili. Całość dobrze wymieszać i pozostawić do zamarynowania na minimum  30 min. W tym czasie pokroić pomidorki na połówki, obrać ogórka i pokroić w plasterki a następnie obrać melona i pokroić cienkie plastry a gorgonzolę w kostkę. W oddzielnym naczyniu wymieszać dokładnie sos, czyli 4 łyżki syropu z ananasa, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki oliwy, całość doprawić szczyptą chili. Zamarynowane mięso grillować na patelni bez tłuszczu, aż do zrumienienia. Orzechy rozdrobnić  w moździerzu i uprażyć na oddzielnej suchej patelni. Ułożyć na talerzu sałatę, pomidory, ogórka i melona oraz ser. Dodać ciepłe mięso, świeżouprażone orzechy i polać sosem.





3 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...