czwartek, 27 czerwca 2013

Cytrynowo-limonkowe babeczki z czereśniami i białą czekoladą

Uwiellllllllbiam je, po prostu ubóstwiam. Korzystajcie dopóki jest sezon na czereśnie. Wybierajcie te ciemne i duże. Powiem tylko tyle... Robiłam zdjęcia wieczorem gdy już zachodziło słońce i bardzo mi zależało aby dokończyć sesję na drugi dzień o poranku.. ii....udało  mi się zostawić tylko jedną babeczkę na drugi dzień. Są tak pyszne, że nawet chęć podzielenia się z Wami dobrymi fotografiami w porannym świetle nie wygrała z łakomstwem. 




Cytrynowo-limonkowe babeczki z czereśniami i białą czekoladą
 (12 babeczek)


  • Ok 250 g (ok 2 szklanki) mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody
  • Ok 80 g cukru
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 100 ml (ok 1/2 szklanki) kefiru
  • ok 100 ml (ok. 1/2  szklanki oleju)
  • 2 jajka
  • Ok 350 g ciemnych czereśni
  • 3/4 tabliczki białej czekolady








Przesiać przez sitko dwie szklanki mąki, dodać dwie łyżeczki proszku do pieczenia, sól, 80 g cukru oraz 1 łyżeczkę sody.  Wymieszać wszystkie suche składniki.
W oddzielnej misce wymieszać mokre składniki czyli olej, kefir, jajka, sok jednej cytryny i jednej limonki oraz skórkę otartą z jednej limonki i cytryny.  Wymieszać delikatnie suche składniki z mokrymi- nie używać miksera.  Umyć i obrać z pestek czereśnie a następnie oprószyć je  mąką.  Czekoladę wsadzić na chwilę do zamrażalnika, następnie połamać na drobne kawałki. Wypełnić papilotki do połowy ciastem i ułożyć po 3-4 czereśnie a następnie przykryć resztą ciasta i na wierzch ułożyć jeszcze raz pozostałe czereśnie  i kawałki czekolady lekko wciskając je w ciasto. Piec w 200 C w nagrzanym piekarniku przez ok 15 potem zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok 10 min. 







Owoce z sadu i dzialki

10 komentarzy:

  1. Cytryna, limonka, czereśnie i biała czekolada to musi być pyszne:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak koniecznie musi być limonka daje niepowtarzalny aromat, dotychczas dodawałam często tylko cytrynę, pozdrowienia:)

      Usuń
  2. Zgadzam się z Beatką...to musi być pyszne. Mogę się poczęstować?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście :), polecam z całego serca. Zestaw sprawdzony w zimie z konfiturą i bez cytrusów. Teraz z cytrusami i świeżymi owocami jest idealny. Pozdrawiam ciepło:)

      Usuń
  3. Cudeńka :) ale przyciągają oczy i język też :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :), pychotkowe są , pozdrowienia Justynko

      Usuń
  4. Justynko, dziękuję za dołączenie do mojej akcji :) Akcja jest jednocześnie konkursem, więcej szczegółów TUTAJ
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ach , nie zauważyłam że to konkurs :), a ja dziękuję wystarczy akcja , pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Nie jadłam jeszcze takich! Muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...