wtorek, 15 stycznia 2013

Polski Baileys czyli likier kajmakowy po irlandzku

Tak jak obiecałam dotrzymuję słowa i przedstawiam Wam moją wersję pysznego Baileys. Ten ok 20% likier to prawdziwa pokusa nawet dla tych co słodkości nie lubią. Oryginalny irlandzki likier po raz pierwszy pojawił się na rynku w 1974 roku, kiedy managerowie firmy Gulsbey Ireland zdecydowali się stworzyć likier, który odzwierciedlałby dziedzictwo kulturowe Irlandii oraz tradycyjne sztuki hodowli bydła i destylacji. Irlandzki Baileys składa się z whisky, śmietanki, wanilii i kakao. Podobno mleko na bazie którego tworzy się ten irlandzki specjał pochodzi od grupy wyselekcjonowanych krów, które mają specjalną dietę składająca się wyłącznie z 4 rodzajów irlandzkiej trawy. Dodatkowo owe krówki przez 9 miesięcy w roku przebywają na świeżym powietrzu, a każdy z 275 milionów litrów mleka, które dają musi być wykorzystany do produkcji likieru najpóźniej 36 godzin od dojenia :). Nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała przepisu na genialną podróbkę tego trunku tym bardziej, że jego bazą jest mmm... kajmak! Nie wiem co jadają polskie krowy, ale podróbka jest genialna. Likier można podawać sam lub z lodem , jest również świetnym dodatkiem do kawy.

Likier kajmakowy

Składniki:

  • 500 ml czystej wódki
  • 2 mniejsze puszki (375 gr) słodzonego mleka skondensowanego
  • 0,5 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Puszkę mleka gotować na bardzo malutkim ogniu przez ok 2,5 godziny, w dużym garnku napełnionym wodą (tak, żeby puszka w całości była przykryta - w razie potrzeby uzupełniać wodę). Wystudzoną masę kajmakową zmiksować , żeby pozbyć się grudek . Do zmiksowanej masy kajmakowej dodać alkohol i dalej miksować, następnie kawę rozpuszczoną w śmietance. Miksować aż składniki się połączą. Likier przelać do butelek i przechowywać w lodówce, jest idealny na drugi dzień gdy delikatnie zgęstnieje.




4 komentarze:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...