sobota, 13 września 2014

Tarta z duszonymi grzybami, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym

Sześć godzin spacerowania po cudownym lesie, rozkoszowania się widokiem wrzosów w pełnym rozkwicie, cudowne zielone kępy bajkowego mchu, stare mokradła,  o tak ! sezon na grzyby uważam za oficjalnie otwarty. To drugi rok jak rozkoszuje się zbieraniem wspaniałych darów lasu i wpisuje tą rozrywkę na listę moich hobby. Czy Wy tez tak macie, że gdy zobaczycie kolonię mieniących się brązowych kaplusików  podgrzybków w zielonym muchu to serce Wam szybciej bije, albo liczycie każdego borowika w koszyku?  Zdobycze z ostatniej wyprawy już zamarynowane, ususzone, uduszone i upieczone :). Powstało 17 słoików marynowanych grzybków, dwie blachy suszonych, dwie tarty i sosy. Ale uczta... 


Tarta z duszonymi grzybami, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym
(forma o średnicy ok 25 cm)


  • 350 gr mix leśnych grzybów (podgrzybki, maślaki, koźlarze,zajączki, gąski itp)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • garstka świeżej szałwi
  • sól
  • pieprz
  • 50 g sera pleśniowego blue
  • ok 10 suszonych pomidorów
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego



Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju,  dodać cebulę i dusić przez ok 7 min , do miękkości cebuli. 
Grzyby umyć i pokroić w ok. pół centymetrowe paski. Dodać do cebuli i smażyć ok 20 min na małym ogniu, do odparowania wody. 
Wyłożyć ciastem francuskim formę na tartę i zapiec przez ok 10 min w piekarniku rozgrzanym do 200 C. 
Wymieszać jajka ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czoskiem i pokrojoną szałwią. Doprawić solą i pieprzem. 
Ułożyć na podpieczonem cieście uduszone grzyby, a następnie równomiernie rozłożyć pokrojone w paski suszone pomidory. Zalać całość masą z jajek i posypać po wierzchu pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. 
Całość zapiekać w piekrniku w temp. 180 C przez ok 25 min.



5 komentarzy:

  1. Oj zazdroszczę Ci tych zbiorów i zapasów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to pewnie nie koniec, jeszcze w tym roku zamierzam się wybrać na grzybki, pozdrowienia

      Usuń
  2. Właśnie robię tartę z Pani przepisu :) z gąskami i podgrzybkami. Zobaczymy co z tego wyjdzie !:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...