wtorek, 23 września 2014

Tarta tatin ze śliwkami

Oryginalny przepis na tartę tatin czyli "tartę do góry nogami" zawiera jabłka, ale nie byłabym sobą gdybym nie zrobiła tego deseru po swojemu. Na straganach  śliwki w bardzo okazyjnych cenach, zatem nie sposób oprzeć się przez przygotowaniem tarty tartin ze śliwkami. Pierwsza tarta tatin powstała dzięki roztagnieniu  sióstr Tatin. Podobno przypaliły spód  tarty. Szkoda im było skarmelizowanych jabłek wiec przykryły owoce z wierzchu nowym ciastem. Efekt okazał się zaskakujący, zwłaszcza że podały tartę na gorąco. Deser szybko stał się popisowym daniem w restauracji Lamotte-Beuvron, a przepis rozprzestrzenił się po całym regionie Sologne. Swoją międzynarodową sławę zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który spróbował tarty podczas swojego pobytu w Lamotte-Beuvron, a następnie dodał ją do menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim's.


Tarta tatin ze śliwkami

(patelnia o średnicy  26cm )

ciasto:

  • 100 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko

wypełnienie:

  • 40 g masła
  • ok. 650 g śliwek (ilość taka, aby pokryły dno patelni)
  • 100 cukru trzcinowego




















Przesiać mąkę przez sito. 
Dodać do niej sól, jajko oraz pokrojone w kostkę zimne masło. 
Mieszać całość nożem, siekając aż do powstania grudek. 
Następnie przełożyć ciasto na oprószony mąką blat, wyrabiać przez kilka sekund,uformować z ciasta kulę. 
Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki na conajmniej 30 min.
Obrać śliwki z pestek. 
W patelni lub w niskim i szerokim garnku, które będą nadawały się do wstawienia do piekarnika klarujemy masło i dodajemy cukier. Mieszamy i podgrzewamy do skarmelizowania sie cukru. 
Gdy cukier zaczenie brązowieć wrzucamy na patelnię śliwki (starając się, aby były skórką do dołu) i smażymy je na średnim ogniu przez ok 10 min, nie mieszając. 
Rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy niewiele przekraczającej wielkość naszej patelni. 
Przykrywamy ciastem karmelizowne śliwki, zawijamy brzegi pod spód. 
Wstawiamy tartę do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy przez 20 min , następnie zmniejszamy temperaturę do 160 C i pieczemy jeszcze przez 20 min.
Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy talerzem wierzch tarty i odwracamy ją. Pojedyncze owoce, które mogą przyklejać się do dna patelni umieszczamy z powrotem na tarcie, należy zrobić  to gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, aby ładnie się wkleiły. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...