niedziela, 14 września 2014

Śliwkowe rożki

Dzisiaj śliwkowe rożki "na szybciocha". Uwielbiam węgierki i to one będę grały dzisiaj główne skrzypce. Tym prostym deserem możecie w 30 min zaskoczyć gości, wystarczy mieć tylko ciasto francuskie, wanilię i śliwki. Uwielbiam te ciasteczka za prostotę i cudowny smak mmmm....




Śliwkowe rożki 
(ok. 8 sztuk)


  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ok 16 śliwek
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 krople aromatu waniiliowego
  • 1 białko
  • ok 8 łyżek cukru trzcinowego



Śliwki obieramy z pestek i dzielimi na połówki, a następnie mieszamy je z cukrem waniliowym. 
Ciasto francuskie kroimy wycinarką do ravioli (moze być zwykły nóż) na kwadraty o bok ok 12 cm. 
Robimy w jednym rogu kazdego kwadratu nacięcia, nakładamy śliwki (po 3-4 połóweczki na rożek), dodajemy niecałą łyżeczkę cukru trzcinowego i zamykamy rożek.  
Mieszamy białko z aromatem waniliowym i smarujemy wierzch każdego rożka a następnie posypujemy je pozostałym cukrem trzcinowym. 
Pieczemy w temp. 200 C przez 20 min. 


2 komentarze:

  1. Wspaniale się prezentują! musiały być pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne te rożki, zwłaszcza na gorąco, łakomi muszą tylko uważać, żeby się nie poparzyć. Manim :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...