wtorek, 15 października 2013

Tarta na cieście francuskim ze śliwkami

Uwielbiam śliwki. Na blogu można znaleźć knedle ze śliwkami z sosem waniliowym i prażonymi migdałami, drożdżowe bułeczki maślane ze śliwką o smaku grzańca czy babeczki dyniowe z suszoną śliwką. Już zdążyłam zrobić śliwkowe zapasy na zimę w słoiczkach, powidła robiłam w tym roku tradycyjną metodą gotując najbardziej dojrzałe okazy bez cukru oraz doprawiając cukrem mniej dojrzałe. Dodałam też do kilku słoików likier amaretto, ponieważ idealnie sprawdził mi się konfiturze z nektarynką. A jeśli chodzi o nektarynkę to warto wypróbować połączenie nektarynki z borówką amerykańską - obłędne!


Tarta na cieście francuskim
(forma o średnicy ok 25 cm)
  • ok 600 gr śliwek ( powinno być ich tyle, aby połówki śliwek po upieczeniu  w miarę ściśle pokryły powierzchnię blachy na tartę)
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru białego
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 3 łyżki amareto
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kardamonu
  • 300 g (1 opakowanie) ciasta francuskiego


Śliwki umyć i obrać z pestek a następnie podzielić na połówki. Ułożyć na blasze skórką do dołu, skropić amaretto, posypać cukrem trzcinowym i piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C. W garnku zmiksować  3 jajka, 50 g cukry białego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy i 3 łyżki śmietany. Masę postawić na średni ogień i gotować ciągle mieszając, aż do zgęstnienia i odstawić do wystudzenia.  Wysmarować tłuszczem formę, wyłożyć nią ciastem tak, aby brzegi ciasta wystawały ok 3 cm poza rant formy i zapiec w 180 C przez ok 7 min. Resztki ciasta pokroić w długie trójkątne paski. Następnie wyłożyć ostudzoną masę na ciasto i ułożyć upieczone śliwki, na wierzchu ułożyć promieniście skrawki ciasta, tak aby szerszy brzeg był przyczepiony do brzegów tarty i piec w 180 C ok 30 min, aż do zrumienienia ciasta. Najlepiej smakuje na ciepło tuż po upieczeniu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...