piątek, 11 października 2013

Tarta trzy sery z kurkami w rozmarynie, aktinidią i pomidorami

Mam nadzieję , że uda mi się jeszcze przynajmniej raz wybrać na grzyby. Na stanie 7 słoiczków marynowanych podgrzybków, zajączków, maślaków i opieniek oraz słój suszonych prawdziwków i podgrzybków. Grzybowe ogonki zamrożone powędrują niebawem do jakiegoś farszu. Może do pierogów? :). Złapałam bakcyla do tego stopnia, że ostatnio śniło mi się że zbieram grzyby :), same borowiki :). W pobliskich lasach o kurki już trudno, ale za to można spotkać je jeszcze w supermarketach i na targowiskach. Dzisiaj tarta z francuskiego ciasta na szybko, ale nie byle jaka bo z kurkami. Smacznego!



 Tarta trzy sery z kurkami w rozmarynie, aktinidią i pomidorami
(forma ok 25 cm)
  • 200 g kurek
  • 1 cebula
  • 30 g masła
  • 50 g sera gorgonzola
  • 50 g sera feta
  • 120 g sera camembert
  • 70 g aktinidii
  • 1 pomidor
  • 300 g (1 opakowanie) ciasta francuskiego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 180 g kremówki
  • kilka gałązek rozmarynu
  • sól morska
  • pieprz
Rozgrzać masło na patelni, dodać posiekaną cebule i smażyć ok 4 min. Po czym dodać do cebuli umyte kurki, duże pokrojone na pół a mniejsze w całości oraz gałązkę świeżego rozmarynu.
 Doprawić solą i smażyć przez 4-5 min do prawie całkowitego odparowania wody, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. W międzyczasie pokroić pomidora w plastry, suszone pomidory w paseczki a aktinidie na połówki.
 Ser gorgonzola i feta pokroić w małą 1 cm kostkę. Ser camembert pokroić w 0,5 cm plastry. Ciasto francuskie wyłożyć do formy tak aby obficie wystawało poza formę. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec przez 8 min. W trakcie można go trochę nakłuwać widelcem, aby się bardzo urosło. W tym czasie przygotować masę mieszając kremówkę z 2 jajkami i 1 żółtkiem , a następnie  doprawić solą i pieprzem. 
Do podpieczonej formy włożyć na dno smażone kurki, następnie kosteczki gorgonzoli i paski pomidorów suszonych. Na to wyłożyć równomiernie (może być promieniście) plastry sera camembert.
Kolejna warstwa to połówki aktinidii, następnie wszystko posypać kostkami fety i zalać masą jajeczną.
Na wierzchu ułożyć plastry pomidorów posypane sola morską i  posiekanym świeżym rozmarynem piec w 180 przez ok. 40 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...