sobota, 20 lipca 2013

Turbo jagodowe jagodzianki z kruszonką

Zaryzykuje stwierdzenie, że są to najbardziej jagodowe jagodzianki jakie można dostać w piekarniach a może nawet pośród tych, które są robione w Waszych domach. Są po prostu obłędne i bezkonkurencyjne, mega jagodowe z kruszonką. Jagodzianki kojarzą mi się z wakacjami, a najbardziej codziennymi wycieczkami nad wodę w czasach, gdy mieszkałam jeszcze w Starachowicach. Jeśli zdarzyło się tak, że zabrakło jagodzianki w moim plecaku, w którym był strój kąpielowy i ręcznik to przeważnie zawsze można było ją kupić na Piachach. Słońce, gorący piasek, kajaki i jagodzianki....


Jagodzianki z kruszonką

ciasto:

  • 300 g mąki
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyzka miodu
  • 100 ml mleka
  • 50ml maślanki
  • 1 jajko
  • 30 g sklarowanego masła
  • ok 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 300 g jagód
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru

kruszonka:

  • 80 g mąki
  • 40 g masła
  • 4-5 łyżek czubatych cukru pudru

Rozpuszczamy drożdże w ciepłym mleku dodając łyżkę miodu, odstawiamy na 10 min. W oddzielnej misce mieszamy 1 jajko i roztopione masło, jedną torebkę cukru waniliowego, 3 łyżki cukru białego oraz maślankę  a następnie dolewamy do mieszanki zaczyn z drożdżami  Przesiewamy przez sitko mąkę dodajemy szczyptę soli i wlewamy mieszankę mokrych składników z zaczynem do mąki. Mieszamy ciasto do połączenia składników a potem wykładamy na stolnice i wyrabiamy je ok 7 min, aż będzie gładkie i elastyczne.Można troszkę  podsypać mąką, aby łatwiej się wyrabiało ale należy pamiętać ze im mniej mąki tym lepiej. Ciasto formujemy w kulę, umieszczamy je w misce i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez ok 60 min, aż do podwojenia objętości. 

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o długości ok 40 cm i szerokości ok 25 cm a następnie  dzielimy go na 8 równych kawałków.
Myjemy jagody, osuszamy w durszlaku i mieszamy z cukrem waniliowym oraz 4-5 łyżkami cukru pudru. Układamy ok. 2 czubatych łyżek jagód  na każdym kawałku ciasta.

 i  zawijam jego brzegi bardzo dokładnie  tworząc sakiewkę a następnie nadajemy bułeczce owalny kształt.

W ten sam sposób postępujemy ze wszystkimi ośmioma bułeczkami. Gotowe bułeczki układamy zawinięciem sakiewki do dołu na blasze posypanej mąką  i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 40-60 min. W tym czasie robimy kruszonkę. 

Około 80 g mąki oraz 4-5 czubatych łyżek cukru pudru wysypujemy na blat, dodajemy do tego zimne masło pokrojone w kostkę i rozcieramy palcami mąkę z cukrem i masłem, aż do uzyskania piaskowych grudek. Wyrośnięte bułeczki posypujemy kruszonką.

Możemy je uprzednio posmarować odrobiną wody za pomocą pędzla cukierniczego, aby kruszonka lepiej się przykleiła do całej powierzchni bułeczek. Jagodzianki pieczemy  ok 16-20 min w temp.180 C, aż wierzch się zrumieni.



1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...