Dawno rybki nie było, zatem będzie w sałatce. Tuńczyk jest jedną z moich ulubionych ryb. Największy z nich to tuńczyk błekitnopłetwy i ten oto potwór może osiągnąć masę nawet 700 kg. Ja dzisiaj wykorzystam tylko mała puszkę ;-) a do tego warzywka i lekki obiad gotowy.
Sałatka z pastą z tuńczyka
(1 porcja)
- 40 g tuńczyka
- 50 g mieszanki sałat z roszponką
- 2 łyżki czubate kukurydzy
- 1 ogórek kiszony
- 1 rzodkiewka
- ¼ papryki
- 2 łyżki majonezu
- 4 rodzynki brazylijskie
- 4 pomidorki koktajlowe
- szczypta ziół prowansalskich
Pokroić w kostkę ogórka i paprykę, a następnie wymieszać z
kukurydzą, tuńczykiem i majonezem. Na talerzu ułożyć sałatę na niej pokrojone
na pól pomidorki i rodzynki oraz
pokrojoną w plasterki rzodkiewkę oraz dodać pastę z tuńczyka. Całość
posypać ziołami prowansalskimi.
Super się prezentuje, łatwe w przygotowaniu, nie trzeba spędzać pół dnia w kuchni, to lubię :-)
OdpowiedzUsuńKolorystycznie fajnie wszystko dobrane, w smak pewnie też jest ciekawy. Dla siebie wykluczyłabym tylko rodzynki, bo po prostu nie pałam do nich jakąś wielką sympatią :)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis, ja aż tak za rybka nie przepadam, ale w sałatce umknie :)
OdpowiedzUsuń