Dzisiaj kolejna przygoda z Gordonem Ramsayem czyli udka kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami. Prawa ręka Gordona Mark Sargeant uważa, że jest to danie które mogłoby być pocieszeniem nawet na bezludnej wyspie :). Głównym elementem potrawy są uda z kurczaka dlatego należy zadbać, aby były jak najlepszej jakości. Tak jak Gordon pisze "sztucznie karmione kurczaki nie będą się nadawać". Ja zmieniłam troszkę proporcje oraz zamieniłam sałatę rzymską na kapustę pekińską i użyłam więcej masła.
(2 porcje)
- ok 500 g (4 nóżki) z wiejskiego kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mały pęczek tymianku
- 1 duży ząbek czosnku w łupinie, rozgnieciony
- 20 g masła
- 100 ml wody
duszony groszek i cebulki:
- 45 g masła
- 200 g cebulek piklowanych
- kilka gałązek tymianku
- 400 g zielonego groszku (rozmroź przed gotowaniem)
- 100 ml wody
- 1/2 do 3/4 główki kapusty pekińskiej
Usuń nadmiar tłuszczu, by udka ładnie się prezentowały. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dopraw kurczaka solą i pieprzem. Smaż 2 min z każdej strony, do zrumienienia na złotobrązowo.
Dodaj tymianek, czosnek, masło oraz wodę. Zmniejsz ogień do minimum, częściowo przykryj patelnię i duś 30-40 min, aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia przewróć udka na drugą stronę. Piętnaście minut przed końcem duszenia udek rozpuść na drugiej patelni masło. Wrzuć na masło cebulki, dokładnie obtocz je w tłuszczu i smaż na wolnym ogniu. 8-10 min, często mieszając, aż cebulki będą miękkie. Dodaj gałązki tymianku, groszek oraz wodę.
Intensywnie dopraw solą i pieprzem i duś 5-6 min, aż groszek będzie miękki, Wtedy dodaj rozdrobnione liście kapusty pekińskiej i podgrzewaj jeszcze przez minutę aby zmiękły.
Na dużym półmisku rozłóż uduszony groszek i cebulki wraz z sałatą, a na ich wierzchu ułóż glazurowane udka kurczaka. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
Wygląda bardzo smakowicie - takie połączenia uwielbiam.
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
Usuń