niedziela, 14 lipca 2013

Udka kurczaka z sosem masala i ryżem basmati

Uwielbiam indyjskie sosy i dzisiaj a tak właściwie to wczoraj przyszła pora na kolejny, który należy do ulubionych czyli sos masala. Główną przyprawą sosu jest garam masala, mieszanka która jest nieodzownym elementem wedyjskiej sztuki kulinarnej. Jest to aromatyczny bukiet zmielonych przypraw : kolendry, kuminu, papryki, gałki muszkatołowej, pieprzu, kardamonu, goździków, kopru i liści laurowych. W zależności od regionu składniki i ich proporcje mogą się nieco zmieniać. W planach kulinarnych jeszcze perfekcyjny sos curry na mleczku kokosowym oraz mango lassi na deser.

Udka kurczaka z sosem masala i ryżem basmati
(2 porcje)
  • 4 udka kurczaka
  • ryż basmati (2 porcje)

Marynata do kurczaka:
  • 10 g imbiru
  •  2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • 1 czubata łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz

Sos masala:
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek świeżej papryczki chili
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki garam masala
  • 1 liść limonki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g imbiru
  • 3 łyżki śmietany (dodatkowo 1 łyżeczka do udekorowania każdej porcji)
  • 1 łyżeczka suszonej kozieradki (dodatkowo szczypta do udekorowania każdej porcji)
  • sól
  • pieprz



Udka kurczaka myjemy a następnie obtaczamy w soli, nacieramy imbirem startym na tarce oraz wcieramy paprykę słodką i curry oraz chili. Odstawiamy na 15 min. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w piórka oraz obieramy i kroimy w plasterki ok 20 g imbiru. W dużej patelni podgrzewamy ok 2 łyżek oleju i wrzucamy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem a następnie dusimy ją ok 5 min pod przykryciem. Dodajemy do cebuli imbir oraz posiekaną papryczkę chili i dusimy, aż cebula będzie miękka. 
Gdy cebula jest już całkowicie miękka dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczkę kurkumy, 2 łyżeczki garam masala i przesmażamy jeszcze 2 min.
 Następnie dodajemy 1 łyżkę białego cukru i smażymy jeszcze przez ok 3-5 min. 
Po tym czasie wlewamy pomidory z puszki i dodajemy listek limonki i gotujemy sos jeszcze ok 10 min. 
W międzyczasie wlewamy 2 łyżki oleju na drugą patelnie i wrzucamy udka, które obsmażamy z każdej strony na dość dużym ogniu , aż się zrumienią, a potem częściowo przykrywamy patelnie, zmniejszamy ogień i smażymy ok 10 min, po tym czasie dolewamy troszkę wody (ok 2-3 łyżek) aby nam się udka nie spaliły i dalej je smażymy ok 25 min.
 Zdejmujemy sos z ognia, wyjmujemy liść limonki i blendujemy całość na gładkie puree. 
Przelewamy sos przez sitko aby sos był idealnie gładki, a następnie doprawiamy go 3 łyżkami kwaśnej śmietany, 1 łyżeczką kozieradki i ponownie zagotowujemy. O momentu zawrzenia gotujemy ok 10 min na bardzo małym ogniu pod przykrywką.
 W tym czasie zagotowujemy posoloną wodę w oddzielnym garnku, w której przygotujemy ryż basmati.  Udka, sos i ryż podajemy na ciepło udekorowane kwaśną śmietaną i kozieradką lub świeżą kolendrą. Ja nie przepadam za świeżą kolendrą ani pietruszką ale fani tych ziół z powodzeniem mogą z nich skorzystać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...